Brukselka z groszkiem cukrowym i kaszą kukurydzianą

Kiedyś brukselka kojarzyła mi się tylko z mdłą zupą jarzynową w szkolnej stołówce. Zawsze była rozgotowana i bez smaku.

Jakże się kiedyś zdziwiłam, kiedy odkryłam, że brukselka jest dobra!

Trzeba ją tylko dobrze przyrządzić!

Mam więc dla Was dzisiaj mój sposób na pycha brukselkę. Oj, naprawdę pycha! Duszoną z groszkiem cukrowym, cebulką, czosnkiem i marchewką. Podawaną z kaszką kukurydzianą, która pasuje do niej idealnie.

Jest prosto, szybko, aromatycznie, lekko i smacznie. Zróbcie koniecznie!


Brukselka z groszkiem cukrowym i kaszą kukurydzianą

Składniki:

  • ok. 300 g brukselki
  • ok. 150 g groszku cukrowego
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 3,5 szklanki wody
  • 2 łyżki masła

Brukselkę myjemy, odkrawamy brzydkie końcówki i przekrawamy na pół. Groszek myjemy, marchewkę obieramy, a następnie obieraczką dalej obieramy cienkie paski.

Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy do lekkiego zrumienienia na oleju. Do tego dodajemy pokrojony w cienkie paseczki czosnek. Po chwili dodajemy brukselkę, groszek i marchewkę. Całość podsmażamy przez około 3-4 minuty, dodając po kolei przyprawy – sos sojowy, tymianek, paprykę, kmin, czarnuszkę oraz sól i pieprz.

Następnie dolewamy 1,5 szklanki wody, dusimy i redukujemy całość przez około 10 minut, aż brukselka nieco zmięknie, ale wciąż będzie przyjemnie chrupać. Powinno pozostać trochę aromatycznego sosu.

Na końcu dodajemy łyżkę masła, mieszamy i ściągamy z ognia. Wtedy posypujemy całość płatkami migdałów.

Kaszkę kukurydzianą robimy według przepisu na opakowaniu. Jedną szklankę kaszki dodajemy do garnka z dwoma szklankami osolonej, gotującej się wody, razem z łyżką masła. Gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając, aż kaszka wchłonie całą wodę.

Brukselkę podajemy razem z kaszą kukurydzianą. Smacznego!


Facebook