Kulinarnie: Placuszki z cukinii i halloumi

Zaczęło się od tego, że dostałam od teścia cukinię. Wyrosła mu w ogródku, razem z innymi warzywami. Wzięłam chętnie i od razu pomyślałam, że zrobię z niej placuszki, których już wieki nie jadłam.

I kiedy właśnie za te placuszki się zabierałam, kiedy otworzyłam lodówkę, aby zabrać z niej jajka… mój wzrok padł na ser halloumi, który kupiłam z myślą o sałatce. To cypryjski ser, za którym przepadam od czasu naszej wyprawy na Cypr właśnie. Gęsty, słony, zwarty, z mleka owczego z dodatkiem koziego i krowiego. Idealnie nadaje się do grillowania. Cudownie potem świszczy czy skrzypi w ustach. Najczęściej taki grillowany dodaję do sałaty, kiedyś Wam na pewno wrzucę tu mój ulubiony przepis.

Tym razem jednak coś mnie tknęło… Uznałam, że idealnie połączy się z cukinią i nie byłam w błędzie. Powstała bowiem najlepsza wersja placuszków cukiniowych, jaką do tej pory jadłam!

Zróbcie je więc koniecznie na szybki obiad, kiedy macie mniej czasu, kiedy cukinie rosną Wam w ogródkach lub zalewają okoliczne stragany warzywne! Ser halloumi znajdziecie teraz bez problemu we wszystkich lidlach i biedronkach 🙂

 

 

Placuszki z cukinii i halloumi

Składniki:

  • 1 niewielka cukinia
  • 1 opakowanie sera halloumi – 220 g
  • 2 jajka
  • 2 duże łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku lub macierzanki
  • olej do smażenia

 

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W ten sam sposób ścieramy ser. W dużej misce łączymy cukinię, ser, jajka i mąkę. Przyprawiamy do smaku – pamiętajcie tylko, że ser jest mocno słony i nie trzeba dużo solić. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na rozgrzanym oleju, formując niewielkie placuszki, do uzyskania złotego koloru z obu stron. Podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem, z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym. Proste i pyszne!

 

 

Facebook