Wykorzystujemy sezon na maksa! Ten owocowo-warzywny! Muszę się więc nieco i ja udzielić i polecić Wam dwa cudownie letnie przepisy! Przygotujcie zapas soczystych brzoskwiń i tych wielkich, pachnących słońcem pomidorów. I do dzieła!
Konfiturę pomidorową wymyśliłam już dłuższy czas temu. Jest wynikiem eksperymentu, ale jakże trafionym! Już kilka razy była gwiazdą mniejszych lub większych przyjęć. Ma piękny kolor, słodkawo-kwaskowaty smak i wschodni aromat. Podaję ją zazwyczaj z dużą ilością sera feta. Pasuje bowiem do niego idealnie! Dla gości zazwyczaj przygotowuję miseczkę, w której na spodzie jest konfitura, a na wierzchu sporo pokruszonej fety. Każdy nakłada sobie takiego zestawu ile chce i zajada z bagietką (i innymi smakołykami). Bardzo polecam – jest prosta, a wspaniale urozmaica stół.
Chutneyem brzoskwiniowym zachwyciliśmy się natomiast całkiem niedawno, podczas jednego z naszych weekendowych wyjazdów do przyjaciół. A jak już się zachwyciliśmy to i musiałam zrobić. A jak już zrobiłam to zachwyciłam się ponownie i musiałam się nim z Wami podzielić! Chutney idealnie sprawdza się jako dodatek do serów, mięs, wędlin, ale lubię go także nakładać na kanapki lub maczać w nim takie cuda, jak widzicie na zdjęciach – zawijańce z ciasta filo z serem feta.
Ten zawijaniec to moja ostatnia słabość… Jadaliśmy takie podczas naszych wakacji w Grecji. Tam nazywało się to Skopelos Chesee Pie. Jest to więc tradycyjna grecka potrawa, która niedawno zagościła w… Biedronce. Jeśli jeszcze znajdziecie takie opakowanie na mrożonkach, kupcie koniecznie i podajcie z naszymi dzisiejszymi sosami. Pycha!
Letni chutney brzoskwiniowy z czerwonym pieprzem
Składniki:
- 3 brzoskwinie
- 2 cebule
- łyżka oleju
- łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu (ewentualnie zwykłego)
- 3 łyżki rodzynek
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól do smaku
- szczypta cynamonu
Brzoskwinie myjemy i obieramy. Kroimy w dużą kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Całość przekładamy na niewielką ilość oleju do garnka i smażymy – dusimy, do miękkości, ok. 20-25 minut. W między czasie dosypujemy rodzynki, pieprz, cukier, nieco soli i szczyptę cynamonu. Często mieszamy, aby sos się nie przypalił. Na końcu blendujemy całość na jednolitą masę (nie musi być dokładnie). Ściągamy z ognia, dolewamy ocet balsamiczny, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Chutney zamykamy w słoiczku i podajemy na zimno do ulubionych przekąsek.
Aromatyczna konfitura z pomidorów
Składniki:
- 1 cebula
- 4 pomidory
- łyżka oleju
- 3 łyżki cukru
- sól, pieprz
- łyżeczka przyprawy garam masala
- oregano i tymianek do smaku
Pomidory nacinamy lekko w kliku miejscach i zalewamy wrzątkiem, po chwili ściągamy ich skórkę. Cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do garnczka z olejem. Lekko podsmażamy. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszając dosypujemy cukier i przyprawy. Całość redukujemy ok. 25-30 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Kiedy konfitura zgęstnieje, ściągamy ją z ognia i przekładamy do słoiczka. Podajemy na ciepło lub zimno, do ulubionych dodatków. Najlepsza jest z serem feta.