Mam dla Was coś smaaaakowitego! Nowe smaki na Święta! Bo tradycje można tworzyć! Od początku. Lub dokładać do tych znajomych. Zachwyćcie więc rodzinę, zadziwcie przyjaciół lub po prostu – wypróbujcie te trzy gwiazdkowe dania, które wybrałam dla Was spośród najsmakowitszych pomysłów EVERYDAY FLAVOURS!
Ania, autorka EVERYDAY FLAVOURS prowadzi jednego z najpiękniejszych blogów kulinarnych w naszej blogosferze. Obawiam się, że stanowczo za mało znanego. Wszystkie swoje pomysły i przepisy potrafi przepięknie zilustrować na zdjęciach, które uważam, za jedne z lepszych fotografii kulinarnych, jakie do tej pory widziałam. Aż chce się jeść! I mają one ten ciepły, taki lekko retro, bardzo charakterystyczny klimat, który uwielbiam!
Dzisiaj mamy dla Was przepisy świąteczne, ale koniecznie zajrzyjcie na bloga Ani, bo aż prosi się tam o wypróbowanie cudnej urody tort migdałowy z gruszkami i tarta świętomarcińska! I doprawdy nie widzę przeciwskazań, aby i takie słodkości zrobić bliskim na Gwiazdkę!
Zajrzyjcie więc koniecznie na
>> EVERYDAY FLAVOURS <<
Wracając jednak do świątecznych smaków, wybrałam Wam, jak już wspominałam, nieco ciekawsze pomysły niż te tradycyjne. Jestem jednak pewna, że idealnie wpiszą się w bożonarodzeniowa atmosferę!
JABŁKA ZAPIEKANE Z PIERNIKAMI, BOCZKIEM, PORZECZKAMI I ZIOŁAMI
Składniki / 7 sztuk
- 7 średnich jabłek
- 150 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 1 spory ząbek czosnku
- 100 g świeżej lub mrożonej porzeczki
- 6 pierników Katarzynek
- pęczek świeżych ziół (użyłam mieszanki rozmarynu, szałwii oraz majeranku)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól pieprz
Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. W międzyczasie odkroić górę jabłek (część z ogonkiem) i odłożyć na bok. Środki jabłek wydrążyć tworząc miejsce na nadzienie, uważając aby nie przerwać skórki. Wydrążoną część jabłek odłożyć. Na suchej patelni podgrzać boczek pokrojony w kostkę. Gdy tłuszcz się wytopi dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Smażyć aż cebula się zeszkli po czym na patelnie dołożyć pokrojony czosnek, obraną porzeczkę, garść wydrążonych środków jabłek oraz posiekane zioła. Całość smażyć. Pierniki umieścić w malakserze i przerobić je na grubsze okruchy po czym umieścić je również na patelni. Nadzienie jeszcze chwilę smażyć aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. Wszystkie jabłka nadziać, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 25-30 minut aż jabłka zmiękną i się zrumienią.
BOCZNIAKI PO KASZUBSKU
Przepis ze zmianami i zdjęciami Ani, oryginalnie z JADŁONOMII
Składniki:
- 500 g boczniaków olej do smażenia
- 1 cebula
- 6 suszonych śliwek dwie
- garście rodzynek
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- dużo mielonego pieprzu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki octu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka gorczycy
- szczypta cynamonu
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 1/2 szklanki wody
- 2-3 łyżki oleju lnianego (użyłam rzepakowego)
- 2 ogórki kiszone
- sól
Porządny chlust oleju rozgrzej na dużej patelni. Wrzuć pokrojone na paski boczniaki i smaż na dużym ogniu na rumiano. Usmażone boczniaki odsącz na talerzu wyłożonym papierem kuchennym. Cebulę pokrój w piórka i umieść na rozgrzanej patelni, dorzuć do niej pokrojone w paski śliwki oraz rodzynki. Chwilę smaż po czym na patelnie dołóż także liść laurowy, ziele angielskie, paprykę oraz sól i pieprz. Całość smaż, aż cebula zmięknie po czym dodaj koncentrat, ocet, sos sojowy, gorczycę, cynamon, majeranek oraz wodę. Wszystko razem duś kilka minut po czym dorzuć usmażone wcześniej boczniaki. Daj całości jeszcze chwilę po czym, wyłącz ogień i odstaw do delikatnego przestygnięcia. Na koniec wymieszaj całość z pokrojonymi w kostkę ogórkami i olejem. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki lub zjadaj od razu.
KRUCHE CIASTKA Z MAKOWYM NADZIENIEM
Składniki / 12 sztuk
CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru szczypta soli około
- 40-50 ml wody (radzę wlewać po trochu i wyrabiać )
- masa makowa np. z TEGO przepisu
- rozkłócone z odrobioną mleka żółtko
Mąkę razem z cukrem pudrem oraz masłem pokrojonym w kostkę zagnieść dodając sól. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę umieścić w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować,powykrawać z niego koła, wyłożyć na nie nadzienie, umieścić patyczek do lodów, a następnie przykryć kawałkiem ciasta wykrojonym we wzory lub kratką wykonaną z pasków ciasta. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Ciasto wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Po wyjęciu z lodówki górę ciasta posmarować rozkłóconym z mlekiem jajkiem. Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, schłodzone ciasto wstawić do środka i piec około 25-30 minut, do zrumienienia.
Bardzo dziękuję Ani za przemiły wpis gościnny i inspirujące przepisy!