Kulinarnie: Ziemniaczane kotleciki z kurkami na rukolowym pesto

Ziemniaczane kotleciki z kurkami na rukolowym pesto – czyli sezonowy rodzinny obiadek nieco inaczej. Uwielbiam kurki! Z resztą – kto ich nie lubi? Postanowiłam więc wykombinować coś do nich. Idealnie sprawdziły się tu proste ziemniaczane kotleciki! Całość podkreśliła zielenina w mocno zmiksowanej postaci, ale o charakterystycznym wyrazistym smaku. Ach… nie mogłoby być też ziemniaków i kurek bez porządnej łyżki gęstej śmietany! Może i mało to wszystko dietetyczne, ale jakie dobre!

SONY DSC

 

Ziemniaczane kotleciki z kurkami na rukolowym pesto

Składniki

Kotleciki / na ok. 8-9sztuk

  • 800g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżeczka białego pieprzu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • bułka tarta na panierkę, ok. 1,5 szklanki
  • sól
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

Pesto

  • 4 garście świeżej rukoli
  • 2 łyżki oleju np. lnianego
  • ząbek czosnku
  • łyżka obranych migdałów
  • sól, piperz
  • kurki w dowolnej ilości
  • masło, sól
  • sezonowa żółta papryka
  • śmietana 18%

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na drobniejsze i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na złocisty kolor. W dużej misce ubijamy dokładnie ziemniaki i najlepiej przeciskamy przez praskę. Łączymy je z cebulą, czarnuszką, pipeprzem, gałką, mąką ziemniaczaną i jednym jajkiem. Solimy do maku. Wyrabiamy jednolita masę. Formujemy z niej niewielkie kotleciki, które panierujemy – najpierw maczamy w rozbitym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na oleju aż będą złociste z obu stron. Odstawiamy na talerz pokryty ręcznikami papierowymi, które odciągną nadmiar tłuszczu.

W blenderze lub wysokim naczyniu miksujemy rukolę z migdałami, czosnkiem i olejem na jednolitą masę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Kurki przekładamy do miski i zalewamy gorącą osoloną wodą, aby się oczyściły. Następnie je odcedzamy i przekładamy na suchą ściereczkę. Smażymy je w całości na sporej ilości masła, lekko soląc, przez nie więcej niż 5 minut – kurki nie lubią długiego smażenia.

Paprykę kroimy na drobną kosteczkę.

Na talerze nakładamy pesto, na to kotleciki i kurki. Całość posypujemy lekko papryką. Można też delikatnie polać masłem spod kurek. Podajemy z łyżką śmietany.

Smacznego!

SONY DSC

Facebook