Przepis na podwieczorek idealny

Kochani,
Od dawna marzymy z mężem o własnym domu. Gdzieś za miastem. Dom musi mieć koniecznie duży ogród, w którym dzieci mogłyby się bawić, a pies wariować. W ogrodzie tym chciałabym też jadać podwieczorki w letnie popołudnia. Byłyby to angielskie podwieczorki. Z herbatą lub kawą i koniecznie czymś słodkim. Na przykład takimi bułeczkami scones z masełkiem miodowym! Są to po prostu idealne maślane bułeczki! Lekkie, przepyszne, nie za słodkie. Musicie uwierzyć mi na słowo… lub wypróbować.
Do bułeczek chciałabym Wam zaproponować masełko miodowe, podane w ciekawy sposób, bo w papilotkach na pralinki czekoladowe. Są kolorowe, pastelowe, idealnie się wpisują w trendy. Jeśli macie gości, takie masełka możecie położyć każdemu na spodeczek wraz z przeciętą na pół bułeczką. Wyglądają obłędnie, więc na pewno zadziwicie przyjaciół. A wykonanie – banalne. Czyli to, co w Lili lubimy – niedużym nakładem pracy osiągać wspaniałe efekty!
Do wykonania masełka miodowego przygotujcie:
  • 2 łyżki dobrej jakości masła
  • łyżkę twardego miodu
  • szczyptę soli
Wszystkie składniki dokładnie ucieracie. Gdy się dobrze połączą, przekładacie je do papilotek na pralinki i odstawiacie do lodówki. I gotowe!
To teraz przepis na bułeczki scones według Ady (mnie). Wielokrotnie modyfikowany:) Przygotujcie:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 5 łyżek śmietany
  • szczyptę soli

Wymieszajcie mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Do tego dodajcie pozostałe składniki i całość wyrabiajcie rękami. Powinno wyjść dosyć mokre ciasto, które będzie się przylepiać do wszystkiego. Ciasto przekładajcie do foremek na mufinki i włóżcie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20 minut. Bułeczki powinny się ładnie przyrumienić. Podawajcie je przekrojone na pół i posmarowane masełkiem miodowym lub konfiturą np. malinową.
I idealny podwieczorek gotowy!

13 comments on Przepis na podwieczorek idealny

  • Nika.

    Och! Wyglądają cudownie! Ale to dopiero jak schudnę 😀

    • lilinatura (author)

      Też próbowałam się odchudzać, ale po prostu za bardzo lubię jeść:)

  • Lila

    Zobaczyłam wpis, pobiegłam do kuchni i zrobiłam :). Są świetne, dziękuję za przepis! 🙂

    • lilinatura (author)

      Już widziałam u Ciebie:) Cieszę się, że się spodobały! Najfajniejsze w nich jest to, że są takie proste:)

    • Lila

      Tak, bardzo proste i robi się tak samo szybko jak muffiny, ale muffiny już mi się przejadły 🙂 Zrobię je jeszcze moim chłopakom jutro rano do szkoły 🙂

    • hajduczek

      No chyba, że to bardzo duży i półdziki ogród oraz niezbyt dziki pies:)
      Ja tak mam, polecam! Tylko pies nie może być z tych kopiących dołki, bo nie dasz rady! Pewnie to właśnie Łucja miała na myśli…

      A tak z innej beczki – śmietana do scones kwaśna czy słodka (myślę, że kwaśna, ale lepiej się upewnić:)? Pomysł na masełko miodowe – genialny!!!

  • lilinatura (author)

    Kochane, śmietana zwykła kwaśna 12 lub 18%! A co do ogrodu – to się nie martwię! Suka nasza należy do spokojnych:) Wprawdzie na wsi ogarnia ją dzikie szaleństwo, ale jest już wypróbowana w ogródku rodziców:) Damy radę:)

  • Eveline

    Na jutrzejsze śniadanie będą bułeczki z miodowym masełkiem:) Już się nie mogę doczekać!

  • Margo

    Mniam😋😋
    Koniecznie muszę wypróbować 😁
    Margaretta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook