Uzdrawiająca miska dal

Zimno? Mokro? Czujesz dreszcze? Zbliżające się przeziębienie?

Wtedy właśnie, w te zimowe, ponure miesiące, sięgam po uzdrawiającą miskę dal (lub dhal)!

To jedno z tych dań, które od razu stawiają na nogi. To indyjska potrawka z soczewicy, która ma masę wersji. W każdej jednak znajduje się ogromna ilość rozgrzewających, uzdrawiających właśnie, wspomagających naszą odporność, przeciwzapalnych, walczących z wirusami i bakteriami – przypraw.

A przy tym – o jeju, jakie to dobre! I jakie zdrowe! I sycące! I jak prosto się robi!

Robimy zatem dal w mojej wersji i stajemy na nogi!

Dal z ciecierzycą

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki przyprawy tandori (ewentualnie curry)
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka czarnuszki
  • ostra papryka – według uznania, dużo
  • ok. 2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • olej
  • ewentualnie – kolendra na wierzch (ja pomijam, nie lubię kolendry)

Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek w drobne wiórki. Całość podsmażamy na oleju razem ze wszystkimi przyprawami, aby wydobyły swój aromat, aż cebula zmięknie. Dodajemy ciecierzycę, mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory, soczewicę, wodę i sól i pieprz do smaku. Pozostawiamy na małym ogniu na około 20 minut, ciągle mieszając, aż soczewica wchłonie wodę i zmięknie.

Dal podajemy w miseczkach, ewentualnie posypany kolendrą, z chlebkiem naan, dowolnym innym, z ryżem lub po prostu – bez niczego. Jest też świetnym dodatkiem do dań mięsnych.

Facebook