Złote marcepanowe jaja wielkanocne na patyku

Może z góry rozwieję wszelkie wątpliwości… Bo wiem, że z moimi pomysłami to nigdy nie wiadomo, czy coś jest do jedzenia, czy do mycia, czy w ogóle do czegokolwiek. Tym razem zrobiłam Wam pyszne złote marcepanowe jaja wielkanocne na patyku. Do schrupania, a jakże! Bo nie wiem jak Wy, ale ja jestem ogromną fanką marcepanu!

A równie bardzo jak marcepan lubię proste, szybkie i efektowne pomysły.

 

 

Tak jest i tym razem! Na świeżo zerwane wiosenne gałązki, które służą nam za patyki do lizaków, nałożyłam marcepanowe urocze jajeczka. Pomalowałam je na złoto, bo i Wielkanoc zasługuje na złoty blask. Z resztą, jak wiecie, uwielbiam wszelkie złote akcenty. I żeby nie było – za farbkę posłużył mi spożywczy barwnik.

I tak powstały niezwykłe wielkanocne ozdoby. Oryginalny deser, coś, czym z pewnością zaskoczycie gości. Róża swoje wsadziła już do koszyczka do święcenia. A ja polecam położyć przed śniadaniem wielkanocnym każdemu z domowników po jednym takim jaju na środku talerza. Ot, jako miły wstęp do wspólnego świętowania.

Przejdźmy jednak do sposobu ich wykonania…

 

 

Złote marcepanowe jaja wielkanocne na patyku

Składniki:

  • Masa marcepanowa (Lidl)
  • Złoty barwnik spożywczy (Allegro)
  • gałązki wiosenne
  • foremka na jajka-lizaki (markety, Allegro, Aliexpress – moja z tego ostatniego, można też wykorzystać inne dowolne formy)

 

Przygotowujemy foremkę. Urywamy po kawałku masy marcepanowej i przekładamy ją do foremek, dokładnie dociskając, aby wypełniła wszelkie wypukłości. Do każdego jaja delikatnie wsuwamy patyczek. Foremkę odkładamy na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy jaja z foremek.

Barwnik spożywczy mieszamy z niewielką ilością wody – zgodnie z instrukcją. Malujemy nim każde z jaj pędzelkiem. Gotowe odkładamy do wyschnięcia na 1-2 godziny.

Smacznego!

 

 

Facebook