Świąteczne ciasta ulubionych blogerek

Może macie ochotę na coś słodkiego?

Mam dla Was prawdziwą gratkę – trzy smakowite przepisy na świąteczne ciasta od moich ulubionych blogerek kulinarnych! Do wypróbowania – koniecznie!

 

ZIMOWE CIASTO Z WIŚNIAMI

od Everyday Flavours

 

1 ciasto o średnicy 20 cm oraz 3 małe foremki
CIASTO
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
1 jajko
2 szczypty soli

NADZIENIE
600 g rozmrożonych, wydrążonych wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 szczypty mielonych goździków
rozkłócone z łyżką mleka jajko

Mąkę razem z cukrem pudrem oraz masłem pokrojonym w kostkę zagnieść dodając żółtka, jajko oraz sól. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę umieścić w lodówce. W misce połączyć składniki nadzienia czyli odcedzone wiśnie, mąkę, cukier, cynamon i goździki. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na nie nadzienie po czym przykryć kawałkiem ciasta wykrojonym we wzory lub kratką wykonaną z pasków ciasta. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Ciasto wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Po wyjściu z lodówki, górę ciasta posmarować rozkłóconym z mlekiem jajkiem. Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, schłodzone ciasto wstawić do środka i piec około 35-40 minut, do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!

Zajrzyjcie po więcej wspaniałych przepisów (w tym na piernikowe magdalenki i tort czekoladowy z żurawiną!) do Ani z Everyday Flavours.

 

DELIKATNY POMARAŃCZOWY SERNIK Z MAKIEM

od Candy Company

 

Składniki na formę 23-24 cm.

Spód 

90 g zimnego masła

175 g mąki

szczypta soli

1 łyżka cukru pudru

1 żółtko

skórka z połowy pomarańczy

30 g posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej

1-3 łyżki zimnej wody

Kruche spody w sernikach czasem wychodzą, niedopieczone. Spód przed wylaniem masy powinien być całkiem upieczony i zarumieniony, pod koniec pieczenia można włączyć grzanie na dolna grzałkę – pomaga. Ten sernik można też zrobić bez spodu, albo na ciasteczkowym spodzie z odrobiną skórki pomarańczowej.

Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, na końcu dodając wodę – w miarę potrzeby (najlepiej zrobić to w malakserze). Formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut, a najlepiej kilka godzin.

Schłodzonym ciastem wykładamy tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Spód pieczemy w 175 C ok. 15-20 minut, aż lekko się zarumieni (powinien być całkowicie upieczony), studzimy.

Sernik

5 jajek

250 g cukru pudru

1 kg tłustego białego sera

125 g miękkiego masła

skórka z 1 pomarańczy

sok z 1/2 cytryny

70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

1,5 łyżki mąki pszennej

1  łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki mielonych goździków

2 łyżki ziaren maku

1 łyżka cointreau lub innego likieru pomarańczowego

125 g śmietany kremówki 36 %

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (zwłaszcza jajka, ser i masło)

Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ser, a następnie masło. Do masy dodajemy skórki pomarańczowe, przesiane z goździkami mąki i mak, mieszamy i dolewamy likier. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową.

Sernik wykładamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 60 minut w 160 C.  Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na ok. 15 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy całkowicie. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 5 h a najlepiej całą noc.

Pomarańcze w syropie

1 duża pomarańcza

120 g drobnego cukru

120 ml wody

Pomarańczę parzymy, obieramy skórkę i kroimy na cienkie paseczki, miąższ filetujemy. Wodę i cukier zagotowujemy, dodajemy skórkę i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż skórki zrobią się przezroczyste, a syrop zgęstnieje. Następnie dodajemy filetowane kawałki pomarańczy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, studzimy.

Do dekoracji i podania

200 ml śmietany kremówki 30%

karmelizowane pomarańcze

Schłodzony sernik smarujemy częścią pomarańczy w syropie, jeśli chcecie podajcie go dodatkowo z ubitą śmietanką, polany pozostałym syropem i ozdobiony karmelizowanymi plastrami pomarańczy – smakuje wspaniale i robi wrażenie!

Smacznego!

Jeśli jeszcze nie odkryliście Candy Company, to chyba już najwyższa pora! Same wspaniałości zaprezentowane w przepiękny sposób! >> Candy Company

 

 

KORZENNE CIASTO BEZ CUKRU I TŁUSZCZU

prosto z Lawendowego Domu

 

Składniki:

3 szare renety

dojrzały banan

50 g daktyli bez pestek

2 jajka

150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

100 g orzechów włoskich

łyżeczka sody

łyżka przyprawy piernikowej

łyżka kakao

dodatkowo: po 70 g obranych pistacji, orzechów włoskich i suszonych śliwek

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 185 st. C. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Banana rozgnieść widelcem.
  4. Daktyle zmiksować z jajkami.
  5. Do miski wsypać mąkę.
  6. Orzechy drobno zmielić i połączyć z mąką.
  7. Dodać sodę, przyprawę piernikową i kakao.
  8. Wymieszać suche składniki, następnie dodać pokrojone jabłka, daktyle z jajkami, pistacje, orzechy włoskie, i pokrojone śliwki.
  9. Wymieszać masę i przełożyć ją do przygotowanej keksówki.
  10. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, następnie wyjąć i ostudzić na kratce.

Coś czuję, że nie muszę Wam przedstawiać Lawendowego Domu, co? Wpadnijcie tam koniecznie po masę inspiracji i pomysłów, nie tylko kulinarnych! >> Lawendowy Dom

Facebook