Może macie ochotę na coś słodkiego?
Mam dla Was prawdziwą gratkę – trzy smakowite przepisy na świąteczne ciasta od moich ulubionych blogerek kulinarnych! Do wypróbowania – koniecznie!
ZIMOWE CIASTO Z WIŚNIAMI
od Everyday Flavours
Zajrzyjcie po więcej wspaniałych przepisów (w tym na piernikowe magdalenki i tort czekoladowy z żurawiną!) do Ani z Everyday Flavours.
DELIKATNY POMARAŃCZOWY SERNIK Z MAKIEM
od Candy Company
Składniki na formę 23-24 cm.
Spód
90 g zimnego masła
175 g mąki
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
skórka z połowy pomarańczy
30 g posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej
1-3 łyżki zimnej wody
Kruche spody w sernikach czasem wychodzą, niedopieczone. Spód przed wylaniem masy powinien być całkiem upieczony i zarumieniony, pod koniec pieczenia można włączyć grzanie na dolna grzałkę – pomaga. Ten sernik można też zrobić bez spodu, albo na ciasteczkowym spodzie z odrobiną skórki pomarańczowej.
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, na końcu dodając wodę – w miarę potrzeby (najlepiej zrobić to w malakserze). Formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut, a najlepiej kilka godzin.
Schłodzonym ciastem wykładamy tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Spód pieczemy w 175 C ok. 15-20 minut, aż lekko się zarumieni (powinien być całkowicie upieczony), studzimy.
Sernik
5 jajek
250 g cukru pudru
1 kg tłustego białego sera
125 g miękkiego masła
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki ziaren maku
1 łyżka cointreau lub innego likieru pomarańczowego
125 g śmietany kremówki 36 %
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (zwłaszcza jajka, ser i masło)
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ser, a następnie masło. Do masy dodajemy skórki pomarańczowe, przesiane z goździkami mąki i mak, mieszamy i dolewamy likier. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową.
Sernik wykładamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 60 minut w 160 C. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na ok. 15 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy całkowicie. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 5 h a najlepiej całą noc.
Pomarańcze w syropie
1 duża pomarańcza
120 g drobnego cukru
120 ml wody
Pomarańczę parzymy, obieramy skórkę i kroimy na cienkie paseczki, miąższ filetujemy. Wodę i cukier zagotowujemy, dodajemy skórkę i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż skórki zrobią się przezroczyste, a syrop zgęstnieje. Następnie dodajemy filetowane kawałki pomarańczy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, studzimy.
Do dekoracji i podania
200 ml śmietany kremówki 30%
Schłodzony sernik smarujemy częścią pomarańczy w syropie, jeśli chcecie podajcie go dodatkowo z ubitą śmietanką, polany pozostałym syropem i ozdobiony karmelizowanymi plastrami pomarańczy – smakuje wspaniale i robi wrażenie!
Smacznego!
Jeśli jeszcze nie odkryliście Candy Company, to chyba już najwyższa pora! Same wspaniałości zaprezentowane w przepiękny sposób! >> Candy Company
KORZENNE CIASTO BEZ CUKRU I TŁUSZCZU
prosto z Lawendowego Domu
Składniki:
3 szare renety
dojrzały banan
50 g daktyli bez pestek
2 jajka
150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g orzechów włoskich
łyżeczka sody
łyżka przyprawy piernikowej
łyżka kakao
dodatkowo: po 70 g obranych pistacji, orzechów włoskich i suszonych śliwek
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 185 st. C. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Banana rozgnieść widelcem.
- Daktyle zmiksować z jajkami.
- Do miski wsypać mąkę.
- Orzechy drobno zmielić i połączyć z mąką.
- Dodać sodę, przyprawę piernikową i kakao.
- Wymieszać suche składniki, następnie dodać pokrojone jabłka, daktyle z jajkami, pistacje, orzechy włoskie, i pokrojone śliwki.
- Wymieszać masę i przełożyć ją do przygotowanej keksówki.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, następnie wyjąć i ostudzić na kratce.
Coś czuję, że nie muszę Wam przedstawiać Lawendowego Domu, co? Wpadnijcie tam koniecznie po masę inspiracji i pomysłów, nie tylko kulinarnych! >> Lawendowy Dom