Kulinarnie: Żółta zupka ekspresowa

Zacznę może od tego, że nie jest to wpis w żadnej mierze sponsorowany. Ot, zwyczajnie jestem zachwycona dwoma nowościami na naszym spożywczym rynku i nie mogłam tak obojętnie ich Wam nie pokazać! Zwłaszcza, że dzisiejszą zupkę zajadam pasjami, tworzę różne jej wersje i wciąż trwam w zachwycie.

Żółta zupka jest przepyszna, robi się ją w 20 minut, cudownie rozgrzewa i dodaje energii teraz, w zimie. Jej przygotowanie stanowi może pewne pójście na łatwiznę, ale co tam – często właśnie tego najbardziej potrzebujemy – szybkich, sprawdzonych, smakowitych rozwiązań.

A co mnie tak zachwyciło? Po pierwsze, baza dzisiejszej zupki – mrożonka, ale jaka! Jest to zupa krem z żółtych warzyw z serii Proste historie Iglotexu. Znajdziemy w niej dużo dyni, marchew żółtą i pomarańczową, paprykę, pietruszkę, seler i pestki dyni. Super, prawda? Ano, ano!

Po drugie, wpadłam totalnie w kremowe serki Apetiny o smakach, które na pierwszy rzut oka wydają się dziwaczne, ale, wierzcie mi, są przepyszne! Mój ulubiony to miód i musztarda, uwielbiam też rukolę i pesto, a do dzisiejszej zupki wykorzystamy papaję i curry – sprawdza się wyśmienicie! Polecam!

Zatem do dzieła!

 

Żółta pyszna zupka ekspresowa

Składniki:

  • 1 l bulionu lub wody z kostkami rosołowymi
  • 1 opakowanie zupy kremu z żółtych warzyw z serii Proste historie
  • 1 puszka soczewicy
  • serek topiony (najlepiej taki z pieprzem)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz i sól
  • grzanki, bagietki lub pół-czerstwy chlebek z serkiem Apetina papaja i curry

Zagotowujemy bulion, dodajemy warzywa z mrożonki (i dodane do nich pestki dyni), słonecznik, czarnuszkę i curry i gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W trakcie mieszania, dodajemy serek topiony. Zupę ściągamy z ognia, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz opłukaną soczewicę. Zupę przelewamy do misek. Na wierzchu układamy grzanki lub lekko czerstwy chleb posmarowany serkiem papaja i curry. Smacznego!

 

Zapisz

Facebook