Kremo-Robienie

Kochani,

Wczoraj w Meli-Melo podczas warsztatów robiłyśmy kremy dostosowane do potrzeb i wymagań konkretnych typów skóry. A w zasadzie każda z uczestniczek stworzyła sobie swój własny indywidualny kremik. Dla potrzeb warsztatu opracowałam taki oto przepis na krem…

Składniki:
mało shea – 1 łyżeczka
masło kakaowe – 1 łyżeczka
lanolina bezwodna – 1 łyżeczka
wosk pszczeli bielony – 1 łyżeczka
wybrany olej – 3 ½ łyżki stołowej

woda kwiatowa lub napar – 30 ml

witamina E – dwie duże kapsułki
olejek eteryczny – 15-20 kropelek
ewentualnie – oleje wrażliwe na ciepło, takie jak z krokosza, z wiesiołka czy z owoców dzikiej róży (pomniejszając wtedy użytą ilość olejów powyżej)

Wykonanie:

Masła, lanolinę i wosk przekładamy do miseczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dolewamy do tego oleje i dokładnie mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy wodę kwiatową i również umieszczamy ją w kąpieli wodnej. Kiedy woda i mieszanina tłuszczów osiągną tą samą temperaturę (ok. 50-60 st.C), wyciągamy je z kąpieli. Do większej miski wlewamy wodę, a następnie powoli, cały czas już mieszając dolewamy tłuszcze. Mieszamy intensywnie. Kiedy krem lekko się ochłodzi (do ok. 30st), dolewamy, cały czas mieszając, olejki eteryczne, witaminę E oraz ewentualnie oleje wrażliwe na ciepło. Ponownie intensywnie mieszamy. Możemy użyć mieszadełka lub miksera na najmniejszych obrotach. Kiedy krem osiągnie odpowiednio kremową konsystencję i wystygnie, przelewamy go do czystego słoiczka. Przechowujemy standardowo 2 tygodnie w chłodnym miejscu (10-15 st).
Powstanie trochę ponad 50ml kremu (na wypadek problemów wszelakich, ale słoiczek 50-60ml będzie idealny) .
Wykorzystane oleje oraz olejki eteryczne można było komponować według poniższych zaleceń

Oleje bazowe a typy skóry
(łącznie 3 i 1/2 łyżki stołowej)
normalna – olej z pestek winogron, jojoba, rzepakowy, krokosz, olej ze słodkich migdałow, olej słonecznikowy
mieszana – krokosz, z owoców róży, nagietek, ze słodkich migdałów, jojoba,
tłusta – z orzechów laskowych, nagietek, jojoba, brzoskwiniowy, z mniszka lekarskiego, z dziurawca
podrażniona – z pestek moreli, nagietek, jojoba, ze słodkich migdałów, oliwa z oliwek, z ogórecznika
wrażliwa, sucha, delikatna – wiesiołek, z kiełków pszenicy, avokado, makadamia, z pestek winogron, ze słodkich migdałów, z pestek moreli, jojoba, sezamowy
dojrzała – arganowy, z kiełków pszenicy, z dzikiej róży, makadamia, avocado, wiesiołek, ogórecznik
naczynkowa – ogórecznik, z pestek winogron, ryżowy, jojoba, z kiełków pszenicy

Olejki eteryczne dla urody
(około 15-20 kropelek, maksymalnie trzy różne olejki, dla bardzo wrażliwych skór polecane kremy bez olejków)
normalna – bergamotka, drzewo cedrowe, drzewo sandałowe, geranium, lawenda, neroli, róża, rumianek
tłusta i mieszana – bergamotka, cyprys, drzewo cedrowe, geranium, jałowiec, kamfora, róża, szałwia
przeciw wypryskom – cytryna, drzewo herbaciane, lawenda, eukaliptus
sucha – drzewo cedrowe, drzewo sandałowe, geranium, jaśmin, lawenda, paczuli, pomarańcza, róża, rumianek, ylang ylang
dojrzała – drzewo sandałowe, lawenda, neroli, róża
wrażliwa – jaśmin, pomarańcza, róża, rumianek, geranium
naczynkowa – cyprysowy, neroli, sandałowy, różany, z melisy lekarskiej, z szałwii

6 comments on Kremo-Robienie

  • Quera

    Dziękuję za spis olejków i dopasowanie ich do typów skóry, na pewno kiedyś z tego skorzystam, bo zaczynam przygodę z samodzielnym robieniem kosmetyków 🙂

  • ewel

    A ja sobie jutro zrobię taki krem – tralalalala tralalala. Już się nie mogę doczekać. 🙂

  • Ania

    Super ten wpis, zapewne kiedyś go podlinkuję u siebie;-).
    Lili chciałam Ci tez powiedzieć, ze to bardzo miło, że pokazałaś na tym warsztacie kremy na bazie maseł i olejów. Bardzo często słyszę słowa, że jednak składniki na krem nawet na zimno są drogie, ze do niczego innego się ich nie wykorzysta, że te fazy wodna i olejowa są cięzkie do zrobienia….
    Sama robię masłowo-olejkowe kremy do twarzy i je uwielbiam.Przepis zrobię teraz wg Twoich proporcji i juz odpowiedniego olejku ..

    Pozdrawiam

  • Anonimowy

    Pomocy, w kremie powstały grudki, dodatkowo po schłodzeniu w lodówce wytrąciła się woda. co robić? Magda

    • lilinatura (author)

      Najprawdopodobniej składniki nie do końca dobrze się zmieszały, mieszanie nie było wystarczająco intensywne lub temperatury były zbyt różne… Najlepiej chyba będzie zrobić kremik od początku…

Pozostaw odpowiedź Anonimowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook