Kremo-Robienie

Kochani,

Wczoraj w Meli-Melo podczas warsztatów robiłyśmy kremy dostosowane do potrzeb i wymagań konkretnych typów skóry. A w zasadzie każda z uczestniczek stworzyła sobie swój własny indywidualny kremik. Dla potrzeb warsztatu opracowałam taki oto przepis na krem…

Składniki:
mało shea – 1 łyżeczka
masło kakaowe – 1 łyżeczka
lanolina bezwodna – 1 łyżeczka
wosk pszczeli bielony – 1 łyżeczka
wybrany olej – 3 ½ łyżki stołowej

woda kwiatowa lub napar – 30 ml

witamina E – dwie duże kapsułki
olejek eteryczny – 15-20 kropelek
ewentualnie – oleje wrażliwe na ciepło, takie jak z krokosza, z wiesiołka czy z owoców dzikiej róży (pomniejszając wtedy użytą ilość olejów powyżej)

Wykonanie:

Masła, lanolinę i wosk przekładamy do miseczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dolewamy do tego oleje i dokładnie mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy wodę kwiatową i również umieszczamy ją w kąpieli wodnej. Kiedy woda i mieszanina tłuszczów osiągną tą samą temperaturę (ok. 50-60 st.C), wyciągamy je z kąpieli. Do większej miski wlewamy wodę, a następnie powoli, cały czas już mieszając dolewamy tłuszcze. Mieszamy intensywnie. Kiedy krem lekko się ochłodzi (do ok. 30st), dolewamy, cały czas mieszając, olejki eteryczne, witaminę E oraz ewentualnie oleje wrażliwe na ciepło. Ponownie intensywnie mieszamy. Możemy użyć mieszadełka lub miksera na najmniejszych obrotach. Kiedy krem osiągnie odpowiednio kremową konsystencję i wystygnie, przelewamy go do czystego słoiczka. Przechowujemy standardowo 2 tygodnie w chłodnym miejscu (10-15 st).
Powstanie trochę ponad 50ml kremu (na wypadek problemów wszelakich, ale słoiczek 50-60ml będzie idealny) .
Wykorzystane oleje oraz olejki eteryczne można było komponować według poniższych zaleceń

Oleje bazowe a typy skóry
(łącznie 3 i 1/2 łyżki stołowej)
normalna – olej z pestek winogron, jojoba, rzepakowy, krokosz, olej ze słodkich migdałow, olej słonecznikowy
mieszana – krokosz, z owoców róży, nagietek, ze słodkich migdałów, jojoba,
tłusta – z orzechów laskowych, nagietek, jojoba, brzoskwiniowy, z mniszka lekarskiego, z dziurawca
podrażniona – z pestek moreli, nagietek, jojoba, ze słodkich migdałów, oliwa z oliwek, z ogórecznika
wrażliwa, sucha, delikatna – wiesiołek, z kiełków pszenicy, avokado, makadamia, z pestek winogron, ze słodkich migdałów, z pestek moreli, jojoba, sezamowy
dojrzała – arganowy, z kiełków pszenicy, z dzikiej róży, makadamia, avocado, wiesiołek, ogórecznik
naczynkowa – ogórecznik, z pestek winogron, ryżowy, jojoba, z kiełków pszenicy

Olejki eteryczne dla urody
(około 15-20 kropelek, maksymalnie trzy różne olejki, dla bardzo wrażliwych skór polecane kremy bez olejków)
normalna – bergamotka, drzewo cedrowe, drzewo sandałowe, geranium, lawenda, neroli, róża, rumianek
tłusta i mieszana – bergamotka, cyprys, drzewo cedrowe, geranium, jałowiec, kamfora, róża, szałwia
przeciw wypryskom – cytryna, drzewo herbaciane, lawenda, eukaliptus
sucha – drzewo cedrowe, drzewo sandałowe, geranium, jaśmin, lawenda, paczuli, pomarańcza, róża, rumianek, ylang ylang
dojrzała – drzewo sandałowe, lawenda, neroli, róża
wrażliwa – jaśmin, pomarańcza, róża, rumianek, geranium
naczynkowa – cyprysowy, neroli, sandałowy, różany, z melisy lekarskiej, z szałwii

6 comments on Kremo-Robienie

  • Quera

    Dziękuję za spis olejków i dopasowanie ich do typów skóry, na pewno kiedyś z tego skorzystam, bo zaczynam przygodę z samodzielnym robieniem kosmetyków 🙂

  • ewel

    A ja sobie jutro zrobię taki krem – tralalalala tralalala. Już się nie mogę doczekać. 🙂

  • Ania

    Super ten wpis, zapewne kiedyś go podlinkuję u siebie;-).
    Lili chciałam Ci tez powiedzieć, ze to bardzo miło, że pokazałaś na tym warsztacie kremy na bazie maseł i olejów. Bardzo często słyszę słowa, że jednak składniki na krem nawet na zimno są drogie, ze do niczego innego się ich nie wykorzysta, że te fazy wodna i olejowa są cięzkie do zrobienia….
    Sama robię masłowo-olejkowe kremy do twarzy i je uwielbiam.Przepis zrobię teraz wg Twoich proporcji i juz odpowiedniego olejku ..

    Pozdrawiam

  • Anonimowy

    Pomocy, w kremie powstały grudki, dodatkowo po schłodzeniu w lodówce wytrąciła się woda. co robić? Magda

    • lilinatura (author)

      Najprawdopodobniej składniki nie do końca dobrze się zmieszały, mieszanie nie było wystarczająco intensywne lub temperatury były zbyt różne… Najlepiej chyba będzie zrobić kremik od początku…

Pozostaw odpowiedź a medallion Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook