Rokitnik w kosmetykach naturalnych

Tak wiem wiem, o rokitniku już było…. Ale tym razem dokładniej, ciekawiej i praktyczniej… A poza tym, to też z okazji naszej sklepowej promocji Maj z BIO2YOU🙂 W każdym razie roślinkę polecam!

Materiał stworzony przeze mnie dla portalu Ekoistka.pl i wykorzystany dzięki uprzejmości właścicieli:) Zapraszamy na www.ekoistka.pl!

Małe, niepozorne, pomarańczowe coś… Ani to śliwka, ani oliwka… Nazywany bywa rosyjskim ananasem. Cóż to zatem? Rokitnik. Roślina niezwykła z cierpkawo-kwaśnymi owocami, które są jednymi z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy na świecie. Czemu więc tak mało o nich wiemy? 

 
Rokitnika od zawsze doceniano w tradycyjnej medycynie ludów azjatyckich. Najwcześniejsze wzmianki o nim pochodzą ze starożytnych pism mnichów tybetańskich. Do Europy krzewy rokitnika sprowadził ze swoich podbojów Aleksander Wielki. To właśnie jego żołnierze, wyczerpani trudami wojny, zauważali, że ich konie jedzą nieznane dotąd dziwne pomarańczowe jagody. Stwierdzili, że im z pewnością też nie zaszkodzą i również zaczęli je jeść. Po kilku dniach werwę odzyskały nie tylko zwierzęta, ale także zastępy wojska. Ze względu właśnie na zbawienne oddziaływanie owoców na kondycje koni, rokitnik otrzymał swą nazwę – hippophae, z greckiego: błyszczący koń. Mówi się, że Dżyngis-Chan w swoich podbojach i życiu polegał na trzech zasadniczych fundamentach – zorganizowanej i wyszkolonej armii, silnej dyscyplinie i … rokitniku. 
W Polsce krzewy rokitnika odnajdziemy na wybrzeżu Bałtyku. Są silnie rozgałęzione i mogą sięgać nawet do 6 metrów wysokości. Rokitnik to również roślina ozdobna, często sadzona w ogródkach. Najbardziej charakterystyczne są właśnie jej owoce, które często pokrywają całe gałęzie, a ich ciężar przygniata je do ziemi. Mają bardzo mało cukru, przez co ich charakterystyczny kwaśnawy smak uznawany jest za niesmaczny. Do tego wydzielają nieprzyjemny zapach. Polecam zatem spożywanie owoców rokitnika w formie przetworzonej, jako soki, galaretki, przetwory, wina czy nalewki. Łyżeczka soku z rokitnika dodana do porannej szklanki soku owocowego potrafi zdziałać cuda!
Rokitnik należy do tej wąskiej grupy roślin, których owoce i liście zawierają w zasadzie wszystkie wyodrębnione witaminy. Odnajdziemy w nim ponad 190 bioaktywnych składników. Należą do nich bardzo silne antyoksydanty, aminokwasy, 14 witamin, 4 prowitaminy, 11 mikroelementów, 22 kwasy tłuszczowe, w tym tak teraz popularne omega-3 i -6, 36 typów flawonoidów i wiele innych. Te liczby brzmią imponująco. W celu porównania z innymi roślinami dodam jeszcze, że rokitnik zawiera 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 3 razy więcej witaminy A niż marchew i 4 razy więcej witaminy E niż pestki słonecznika! Dzięki powyższym substancjom, rokitnik leczy i pomaga zwalczać dolegliwości zarówno od wewnątrz organizmu jak i zewnętrznie. Jest silnym antydepresantem. Obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych czy układu krążenia. Bezpośrednio pozytywnie wpływa na nasz system immunologiczny. Wspomaga pracę mózgu, koncentrację, przywraca energię. Co ciekawe – wspomaga nawet potencję. 
Rokitnik łagodzi wszelkie problemy skórne, przyspiesza gojenie się ran i koi suchą skórę. Poprawia jej kondycję, strukturę i elastyczność. Możliwe jest to dzięki zawartości w oleju z rokitnika kwasu palmitynowego, który odpowiedzialny jest za ziarninowanie ran i regenerację naskórka. Jako naturalny filtr UVA i UVB wykorzystuje się go w produktach do opalania, a zawartość witaminy C i flawnoidów likwiduje przebarwienia skórne.
Rokitnik jest ponadto silnym antyutleniaczem. Opóźnia procesy starzenia się skóry i nazwany jest eliksirem młodości. W ten sposób działają zawarte w nim witaminy A, E i C, beta-karoten, selen, flawonoidy i polifenole. To istotne działanie przeciwstarzeniowe stało się powodem wykorzystywania rokitnika w kuracjach typu anti-ageing. Najlepsze rezultaty odniesie jednocześnie codziennie spożywany i stosowany w preparatach pielęgnacyjnych. 
Marką kosmetyków naturalnych, która skład i działanie swoich preparatów opiera na rokitniku, jest pochodząca z Łotwy BIO2YOU. W tym nadbałtyckim kraju tradycje wykorzystania rokitnika są kultywowane od bardzo dawna. Produkty BIO2YOU posiadają międzynarodowy ekocertyfikat ICEA, a ich skuteczność jest już znana w wielu krajach. Polecam krem odżywczy z panthenolem i rokitnikiem, serum OMEGA 3-6 Antydepresant Skóry czy produkty typowo przeciwstarzeniowe. Szczególnie interesującym preparatem o tej porze roku jest organiczny samoopalacz, również na bazie rokitnika. Z dobroczynnego działania rokitnika korzystają również inne marki eko-kosmetyczne, np. Weleda (np. krem do rąk, żel pod prysznic i sok do picia), Lavera (linia kosmetyków Pomarańcza i Rokitnik), Alva (linia kosmetyków Sanndorn – liczy aż kilkanaście produktów do pielęgnacji twarzy i cała) czy Aubrey Organics.

Zrób to sam(a)

Zacznę od czegoś prostego, lecz nie koniecznie kosmetycznego. Aby przygotować prozdrowotny, odżywczy napar z rokitnika przygotujcie łyżkę suszonych owoców i łyżeczkę miodu. Całość zalejcie szklanką wrzątku i pozostawcie pod przykryciem na 15 minut. Taka herbatka natychmiast przywróci siły i odporność.

Przed wirusami i infekcjami ustrzeże ponadto domowy mleczny koktajl z rokitnika. Wystarczy zmieszać dwie łyżki soku rokitnikowego ze szklanką mleka i spożywać przynajmniej dwa razy dziennie. Jeśli nie odpowiada wam smak soku, dolejcie jego łyżeczkę do przygotowanego w sokowirówce soku z pomarańczy, kiwi, jabłka i banana. Owoce zatuszują charakterystyczny smak, a właściwości pozostaną.

Powracając do tematu kosmetyki, polecam balsam rokitnikowy dla skóry podrażnionej, wrażliwej i alergicznej. Garść owoców rokitnika dokładnie zmielcie w blenderze lub przeciśnijcie przez praskę. Następnie w kąpieli wodnej podgrzejcie łyżeczkę wosku pszczelego i łyżkę oleju nagietkowego (lub ze słodkich migdałów). Mieszaninę zdejmijcie z ognia. Powoli, cały czas mieszając dolejcie łyżkę wody lawendowej lub destylowanej. Teraz dodajecie jeszcze tylko miazgę rokitnikową i mieszacie aż do uzyskania kremowej konsystencji. Całość przekładacie do małego pojemniczka i smarujecie skórę dwa razy dziennie.

Zdjęcia i ilustracje: materiały promocyjne, Wikimedia.org/CC

Miodówka Cytrynowa

Kochani,

Tym razem znowu łyk (dosłownie) inspiracji! Bardzo prosty i efektowny pomysł na prezent, albo… na wieczór:) Zapraszam do wyrobów alkoholowych! Miodówkę cytrynową zrobicie szybko i łatwo, a smak i wrażenia osoby obdarowywanej – bezcenne!
Poza tym – polecam wykorzystać ją kosmetycznie – dodajcie jedną część miodówki do pięciu części waszej ulubionej wody kwiatowej… i doskonały tonik gotowy! Lekko rozjaśnia, dezynfekuje i odżywia dzięki zawartości miodu! Przemywajcie twarz wacikiem z tonikiem rano i wieczorem.

Do zrobienia miodówki potrzebujecie:

  • jedną część spirytusu
  • jedną część miodu
  • jedną część soku z cytryny
Wymieszajcie dokładnie najpierw miód z cytryną. Całość zalejcie spirytusem i znowu wymieszajcie. W zamkniętym słoiku odstawcie na dzień, a następnie przelejcie przez gazę, tak, żeby płyn był klarowny. Przelejcie do szklanej butelki.

Do opakowania proponuję:

  • szklaną butelkę np. po wódce
  • kawałek płótna
  • kawałek sznurka
  • etykiety według własnego wzoru
  • papier samoprzylepny
Etykietę wymyśliłam i jakoś to wszystko połączyłam w komputerze:)  Wydrukowana na papierze samoprzylepnym spokojnie się przykleiła do butelki. Jej szyjkę zawinęłam w płótno i obwiązałam sznurkiem. Wygląda jak ze starej klimatycznej piwniczki! Czyż nie?

Oliwa i oliwki w kosmetykach naturalnych

Materiał stworzony przeze mnie dla portalu Ekoistka.pl i wykorzystany dzięki uprzejmości właścicieli:) Zapraszamy na www.ekoistka.pl!


Od zarania dziejów gałązka oliwna towarzyszy nam jako symbol nadziei. Z nią – jako dobrą nowiną – przyleciał do Arki Noego gołąbek pokoju. W mitologii greckiej i rzymskiej stanowiła ona oznakę odporności i witalnej siły. Z kolei oliwa z oliwek jest śródziemnomorskim eliksirem piękna, zdrowia i długowieczności. Przyjrzymy się więc gajom oliwnym i ich małym dobroczynnym owocom – oliwkom.

Na terenach ziem polskich oliwki pojawiły się wraz z nastaniem chrześcijaństwa. Miały jednak znaczenie jedynie obrządkowe – jako część nowych zwyczajów liturgicznych, namaszczano gałązkami oliwnymi królów podczas koronacji, niemowlęta i zmarłych. Dopiero królowa Bona stała się propagatorką południowych zwyczajów kulinarnych. Od tego okresu oliwa zaczęła gościć na stołach polskich wielmożów. Chciałoby się rzec – na szczęście…

Drzewa oliwne uprawia się już na świecie blisko 5 i pół tysiąca lat. Co ciekawe, drzewka te występują aż w 35 gatunkach. W basenie Morza Śródziemnomorskiego pojawiły się wraz z Fenicjanami i zwojowały tamtejsze uprawy. Dzisiaj głównymi terenami ich zboru są właśnie kraje śródziemnomorskie oraz Bliski Wschód. Jednak najbardziej popularną oliwkę europejską – Olea europaea L. – znajdziemy również na Kaukazie, w Afryce południowo-zachodniej, na Karaibach czy w krajach Dalekiego Wschodu.

Drzewka oliwne są roślinami wiecznie zielonymi, osiągającymi do 12 m wysokości. Są też niezwykle długowieczne, mogą przeżyć aż 2-3 tys. lat. Ich owoce, czyli oliwki, zbiera się od końca września do lutego. Na początku są młodziutkie, zielone, a z biegiem czasu przyjmują ciemną dojrzałą barwę. Zaledwie 10proc. rocznych zbiorów tych owoców przeznacza się do ich bezpośredniego spożycia. Z reszty wytłacza się oliwę. Ma to swoje uzasadnienie: aż 40-60proc. oliwki stanowi właśnie tłuszcz. To przez to są one kaloryczne. W 100g oliwek zawiera się 150 kcal.

W medycynie wykorzystywane w dużej mierze są liście oliwki czyli tzw. Oleae folium. Swoje właściwości zawdzięczają dużej zawartości polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym i wzmacniającym. Kolejnym takim niezwykłym składnikiem – najsilniejszym aktywnym w liściu – jest oleuropeina. Zarówno ona jak i produkty, które powstają z jej hydrolizy, stanowią silne lekarstwo i zwalczają ponad 120 patologicznych wirusów, bakterii i organizmów. Oleuropeina ma bardzo duży wpływ na system immunologiczny – pomaga zwiększyć odporność. Istotne są również jej właściwości antygrzybiczne i przeciwpasożytnicze.

Najbardziej znanym produktem oliwnym jest jednak oliwa z oliwek. Najwartościowsza jest oczywiście ta z pierwszego tłoczenia. Zawiera znaczne ilości przede wszystkim kwasu oleinowego, który jest niezwykle pomocny w przypadku schorzeń dróg oddechowych. Sama oliwa bogata jest w witaminy A, E, D i K. Spożywana często, reguluje procesy trawienia i łagodzi dolegliwości układu pokarmowego. Poleca się ją szczególnie chorym na cukrzycę, ponieważ asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Dzięki polifenolom, opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób serca.

W kosmetyce często stosuje się już samą oliwę – bezpieczny, łagodny i w 100proc. naturalny preparat pielęgnacyjny! Masaż czystą oliwą lub po prostu jej bezpośrednia aplikacja na ciało pozwala zachować nawilżoną, miękką i odżywioną skórę. Oprócz polifenoli, skutecznym antyutleniaczem w oliwie jest witamina E. Działa ona także kojąco, wygładzająco i ochronnie. Jest lekkim naturalnym filtrem UV. Niestety nie tak skutecznym, aby jedynie ją stosować w lecie. Kolejna ważna witamina – F – chroni naszą skórę przed utratą wilgoci i przywraca jej naturalną barierę ochronną. Likwiduje szorstkość i wzmacnia odporność.

W kontekście kosmetyków naturalnych, które wykorzystują dobroczynne właściwości oliwek, polecę wam w szczególności dwie marki. Pierwszą z nich jest La Clarée ze swoją serią Oliv. Warto zwrócić uwagę na jej Antyoksydant, który zawiera 15proc. wyciągu z liści oliwek, oraz na łagodzący, nawilżający i przywracający równowagę krem do twarzy z zawartością tym razem 23proc. wyciągu z tych liści. Druga marka to znana z produktów arganowych marka Safea (certyfikat BDiH), która ma w swojej ofercie skuteczne kosmetyki oliwkowe. Krem do skóry wrażliwej zawiera zarówno oliwę jak i ów cenny wyciąg z liści z oliwek. Dostępne są także balsamy do ciała i produkty do codziennej pielęgnacji twarzy. Wspomnę także o linii ekokosmetyków do twarzy i ciała marki L’Occitane na bazie ekstraktów z prowansalskiego drzewa oliwnego (certyfikat Ecocert) oraz o szeroko już dostępnych na rynku mydłach oliwkowych lub zawierających oliwę – mydłach Aleppo i marsylskich. Są to naturalne produkty, które nie tylko nie wysuszają naszej skóry podczas mycia, ale wręcz ją nawilżają i posiadają właściwości lecznicze.

Zrób to sam(a)

Potrzebujesz jednocześnie oczyszczenia, złuszczenia, rozjaśnienia i nawilżenia cery? Polecam przepis na Śródziemnomorski Eliksir. Wymieszaj 1/4 szklanki oliwy z oliwek z sokiem i drobno startą skórką z pomarańczy lub cytryny. Tak powstałą mieszaninę delikatnie wmasuj z skórę twarzy i po chwili spłucz letnią wodą. Eliksir ten stanowi także doskonałą maseczkę na włosy. Delikatnie je namocz i wsmaruj oliwę na całą ich długość. Zawiń w ręcznik na 20 minut, a potem dokładnie wymyj włosy. W ten sposób przywrócisz im blask i świeżość.

Polecam maseczkę regeneracyjną do suchej i podrażnionej skóry. Zmieszaj łyżkę płynnego miodu, z łyżką oliwy z oliwek i dwoma łyżkami serka homogenizowanego. Do tego dodaj kilka kropel soku z cytryny. Mieszaninę nałóż na twarz na 15 minut. Wieczorem dodatkowo przemyj skórę pozostałą maseczką.

A jeśli planujesz spokojną relaksującą kąpiel, już teraz w małej miseczce lekko podgrzej 3-4 łyżki oliwy z łyżeczką kwiatów nagietka, bławatka i wrzosu. Ciepłą mieszaninę odstaw na kilka godzin w spokojne, suche miejsce, a wieczorem dodaj do kąpieli. Taka oliwa nie tylko pielęgnuje i natłuszcza, ale także ma bardzo pozytywne wrażenie estetyczno-kolorowe.

Zdjęcia: materiały promocyjne, Wikimedia Commons

Regeneracyjny olejek do twarzy

Tym razem mam dla was przepis na prawdziwy eliksir piękna… Z nutą śródziemnomorskiej rozkoszy, różanych ogrodów, gajów cytrusowych i pól lawendy… Polecam regeneracyjny, rozjaśniający i łagodzący olejek do twarzy!
Przygotujcie:
  • 3 łyżki oleju ze słodkich migdałów
  • łyżkę oliwy z oliwek
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • łyżeczkę wody różanej
  • 2 małe kapsułki witaminy E
  • 6-7 kropelek olejku lawendowego
Wszystko dokładnie wymieszajcie. Zawartość kapsułek wlejcie do mieszaniny. Witamina E dostępna jest bez problemu w aptekach. Nie tylko ma zbawienne odmładzające działanie na skórę, ale dodatkowo zapobiega jełczeniu olejów! 
Olejek delikatnie wmasowujecie w twarz codziennie wieczorem przed snem. Najlepiej zamiast kremu. nadmiar wytrzyjcie wacikiem. Olejek regeneruje, łagodzi podrażnienia, przywraca równowagę skórze problematycznej, delikatnie złuszcza i oczywiście odżywia cerę.

Cóż to jest ten żywokost?

Kochani,
Kupiłam sobie niedawno naturalne mydło z niejakim żywokostem… Pisało, że działa łagodząco i w ogóle, że jest świetne, wiec pomyślałam – czemu by nie spróbować:) Tylko cóż to jest ten żywokost??? Otóż sprawdziłam i już wiem i postanowiłam i wam kilka najistotniejszych jego właściwości przybliżyć. A nuż, kiedyś będziecie chcieli wypróbować takie mydełko! I już będziecie mądrzejsi ode mnie:)
Zatem żywokost… już sama nazwa wskazuje na jego zastosowanie! Żywokost przyspiesza bowiem gojenie złamań! Z pewnością już go widzieliście. Zioło to rośnie na podmokłych łąkach, przy brzegach zbiorników lub po prostu w rowach. A czemu został użyty w mydełku? To tak…
  • Żywokost zawiera alantoinę, garbniki, śluz, kwasy wielofenolowe, skrobię, związki cukrowe, aminokwasy, alkaloidy i sole mineralne
  • Ma właściwości ściągające, regenerujące, powlekające, przeciwzapalne, silnie pobudza mechanizmy obronne organizmu
  • Alantoina wchodząca w skład korzenia działa przeciwzapalnie, regenerująco na skórę, przyspiesza gojenie ran
  • Wyciąg z korzenia żywokostu działa pielęgnująco na skórę, łagodzi i regeneruje
  • Stanowi składnik kremów oraz płynów do pielęgnacji skóry suchej, delikatnej, wrażliwej i zniszczonej
  • Odwary z zioła wykorzystuje się do łagodzenia podrażnień skóry głowy, do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych
  • Okłady z odwaru zaleca się przy wysypkach skórnych i trądziku
Mmmm…:) Zioło przednie! Polecam także kąpiel z żywokostem… Wystarczy sproszkowaną łyżeczkę korzenia rośliny zalać 3 szklankami mleka. Całość ogrzewamy aż do wrzenia, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Tak przygotowany płyn wlewamy do wanny i relaksujemy się w niej przez 15-20 minut!

Polecam!

Zdjęcia: 
http://www.lawendowafarma.pl/index.php?products=product&prod_id=23
http://parda.w.interia.pl/222.html

Facebook