Hummus gościnnie

Dzisiaj nie ja mam coś dla Was, a mój mąż. Gościnnie do mnie wpada ze swoim hummusem i z zaproszeniem na swojego młodziutkiego bloga, w którym to znajdziecie rozwinięcie tematu. Słyszeliście może o wojnie hummusowej? Nie? To wpadnijcie koniecznie na Sirocco Wind. Poniżej mała zapowiedź wraz z przepisem na przepyszną pastę z ciecierzycy! 
Hummus
jest tradycyjnym daniem kuchni arabskiej i żydowskiej. Jest to pasta z
ciecierzycy (zwanej też cieciorką lub grochem włoskim) z dodatkiem pasty
sezamowej tahini, czosnku i soku z cytryny.Według
legendy został wymyślony przez samego Saladyna, sułtana Egiptu, władcę
arabskiego imperium, zwycięzcę spod Hittin, zdobywcę Jerozolimy i słynnego
przeciwnika Ryszarda Lwie Serce podczas III krucjaty. Ile w tym prawdy – nie
wiadomo, ale nie ulega wątpliwości, że opowieść o wojennym pochodzeniu tej
potrawy dobrze się wpisuje w burzliwą historię Bliskiego Wschodu. Okazuje się
bowiem, że nawet niewinna pasta z ciecierzycy może być kością niezgody między
Arabami a Żydami. Między Libanem a Izraelem toczy się zajadła wojna hummusowa.   

(Więcej – TUTAJ – zapraszam!)

 Składniki
  • 200g suchej ciecierzycy (albo 400g ciecierzycy z puszki)
  • 1/2 szklanki pasty tahini (można kupić, ale można też zrobić samemu – przepis poniżej)
  • 2 ząbki czosnku (ja daję więcej, ale ja bardzo czosnek lubię)
  • sok z dużej cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • opcjonalnie – drobno posiekana natka pietruszki, orzeszki piniowe, oliwki, sumak lub cokolwiek co nam do głowy wpadnie

Do pasty tahini:

  • pół szklanki ziaren sezamu
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego)
 Jeśli używacie suchej ciecierzycy należy ją najpierw namoczyć przez noc.
Potem gotujemy ją na małym ogniu do miękkości, czyli jakieś 2 godziny
(co bardzo, bardzo ważne – nie idziemy w tym czasie do innego pokoju,
nie włączamy ulubionego serialu ani nie czytamy ciekawej książki, bo się
ciecierzyca przypali i wszystko trzeba będzie zaczynać od początku,
zamiast tego możemy w tym czasie zrobić pastę tahini). Jeśli mamy
cieciorkę z puszki to tylko ją opłukujemy.

Wrzucamy ciecierzycę do blendera, dodajemy tahini, sól, czosnek, sok z
cytryny i oliwę. Miksujemy wszystko na gładką masę, jeśli hummus jest
zbyt gęsty dodajemy oliwy lub wody. Na wierzch wylewamy dla dekoracji
jedną łyżkę oliwy i posypujemy orzeszkami, pietruszką, posiekanymi
oliwkami, sumakiem albo wszystkim naraz.

Aby zrobić pastę tahini prażymy ziarna sezamu na suchej patelni, aż
zacznie rozchodzić się intensywny zapach a sezam się zarumieni (ale nie
za długo, bo przypalony sezam jest niejadalny). Następnie czekamy aż
ostygnie, miksujemy go z oliwą na gładką masę – i gotowe!

Podajemy z chlebkiem pita, naan albo z jakimkolwiek pieczywem.

Smacznego!

Facebook