Kulinarnie: Różany Mazurek

Wiem, że już późno. Że pewnie macie już popieczone ciasta, zaplanowane zakupy. Jeśli jednak szykuje Wam się Wielkanoc last minute i musicie szybko przygotować coś pysznego, polecam przepyszny Różany Mazurek. Tak… stanowczo muszę się pochwalić dzisiejszym dziełem mojej siostry, w którym sama biernie z przyjemnością uczestniczyłam. To znaczy… posypałam go płatkami migdałowymi! I użyczyłam kuchnię! I jeszcze muszę po tym całym zamieszaniu posprzątać… 
Mazurek z całego serca polecam! Jest cudowny, śliczny i… różany oczywiście!

Do jego wykonania przygotujcie:
Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • szczyptę soli
Krem:
  • 5 łyżek konfitury z płatków róży
  • 2 łyżki konfitury z owoców róży
  • 150 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone
  • kilka kropli soku z cytryny
  • płatki migdałowe
Ciasto: Przesypcie do miski mąkę, cukier i sól. Do tego dodacie żółtka oraz pokrojone w mniejsze kawałeczki miękkie masło. Zagniećcie ciasto i wstawcie je na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkujcie je na około mniej niż pół centymetra grubości i przełóżcie na wybraną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dotnijcie ciasto do kształtu blachy. Z pozostałego wytnijcie fantazyjne wzory na dekorację i obramowanie mazurka. My postawiłyśmy na róże… Ciasto wstawcie na około 15 minut do nagrzanego na 180st piekarnika, aż się zrumieni. 
Krem: W tym czasie roztopcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali czekoladę, co chwilę ją mieszając. Kiedy lekko się ostudzi, dodajcie do niej konfitury oraz kilka kropli soku z cytryny i całość utrzyjcie na jednolitą masę. Do tego dołóżcie jeszcze serek mascarpone i ponownie dokładnie wszystko zmieszajcie. Kremem delikatnie wyłóżcie ciasto, uważając aby nie naszedł na Wasze dekoracje. Całość obsypcie płatkami migdałowymi i odstawcie do lodówki na dłuższą chwilę. Mniam!

Facebook