Kochani,
Nie należę do mistrzów cukierniczych, więc cenię sobie szybkie i proste przepisy! Taki też jest ten na Pychotę Śliwkową czyli przepyszne paszteciki na słodko ze śliwkami! Serdecznie Wam je polecam – raz, dwa i gotowe! Możecie też zrobić je w wersji wytrawnej, bez cukru, dodając np. grzybowe nadzienie. Doprawdy – pychota!
Do wykonania Śliwkowej Pychoty przygotujcie:
- Serek homogenizowany waniliowy ok. 170g
- 1,5-2 szklanki mąki
- pół miękkiego masła
- kilka śliwek
- cukier puder
Z serka, mąki i masła zagniećcie ciasto. Następnie wstawcie je na chwilę do lodówki. W tym czasie umyjcie śliwki, przepołówcie je i wyciągnijcie pestki. Przygotujcie również blachę i papier do pieczenia. Po ok. 20 minutach wyciągnijcie ciasto, rozwałkujcie je na grubość 3-4 mm i wytnijcie z niego kwadraty. Na każdym ułóżcie połówkę śliwki i zlepcie przeciwstawne rogi. Paszteciki włóżcie do piekarnika na 180st. do czasu, aż ciasto lekko się zarumieni. Po wyciągnięciu posypcie je cukrem pudrem. Pychotka najlepsza jest na ciepło!