Wiosenne inspiracje – kwiaty jadalne

Z dnia na dzień przyroda niemalże wybucha zielonymi pąkami! Wśród nich spokojnie wyglądają kolorowe główki pierwszych kwiatów! Już kilka razy udało mi się dorwać fiołka i nacieszyć się jego zapachem! Tym razem chciałabym zainspirować was do kulinarno-barwnych zabaw kwiatowych!

Kwiaty jadalne stają się coraz popularniejsze w najlepszych restauracjach. Są nie tylko pięknym dodatkiem wizualnych, ale także wartościowym i zdrowym składnikiem potraw! Może warto przygotować coś kwiatowego na zbliżające się święta…?
Znalazłam ostatnio sklepik internetowy właśnie z m.in. jadalnymi kwiatamiwww.strefabio.pl. Mają w ofercie kilka rodzajów kwiatów oraz różnorodne przyprawy i kryształki z olejkami eterycznymi. Ciekawe…
Prowadzą także własnego bloga, na którym umieszczają przepisy kulinarne z właśnie kwiatami. Przytoczę wam tu dwa z nich, które doskonale sprawdzą się w okresie świątecznym.

 

Charakterna – Chabrowa sałatka ziemniaczana

Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 szalotka, 1 łyżeczka chabrów, 1 łyżeczka szczypiorku

Przygotowanie: 
Ugotuj ziemniak w mundurkach. Obierz je ze skóry i powystygnięciu pokrój na talarki. Wymieszaj oliwę, octy, musztardę i chabry, aby uzyskaū gęsty sos. Szalotki i szczypiorek drobno posiekaj. Wymieszaj ziemniaki z szalotkami, zalej przygotowanym sosem, wymieszaj i posyp szczypiorkiem i szczyptą chabrów. Odstaw na 20 minut.

Sorbet z płatków róży

Polecamy Wam przepyszny, delikatny sorbet o smaku kwiatu miłości na romantyczny wieczór w blasku świec! Zachwyćcie ukochana osobę oszałamiająco pachnącym deserem z płatków róży…

Do przygotowaniu sorbetu będziecie potrzebować:

3 filiżanki organicznych płatków róży – świeżych lub suszonych kwiatów róży Florisens (trzeba je przez użyciem moczyć przez godzinę w wodzie z cukrem trzcinowym BIO)
1 filiżankę cukru trzcinowego BIO
1 laskę wanilii (przeciętą i obraną)
4 łyżki stołowe soku z cytryny
1 filiżankę szampana
¼ filiżanki dżemu jeżynowego – ekologicznego lub słodzonego sokiem z winogron
3 filiżanki wody

Do robota kuchennego wkładamy płatki róży, cukier i nasionka wanilii i mieszamy aż do otrzymania konsystencji pasty. Dodajemy 2 filiżanki wody, sok z cytryny oraz szampan i mieszamy. Po wymieszaniu przekładamy masę do miski i dodajemy dżem, mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do maszynki do robienia lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po zamrożeniu, sorbet można przechowywać przez 1 tydzień. A co jeżeli na mamy maszynki do robienia lodów? Przełóżcie masę do kwadratowej miski i umieśćcie w zamrażalniku.  

Zapraszam do zabawy!

Pierwsze zdjęcie kwiatów i propozycji ich podania pochodzi z hotelu The Royal Mail i ze strony: http://www.eatdrinkchic.com/post.cfm/the-royal-mail-hotel
Przepisy i kwiaty jadalne pochodzą z bloga: http://strefabio.blogspot.com/ oraz ze sklepu www.strefabio.pl

Facebook