Gwiazdkowy camembert z chutneyem wiśniowym w aromacie sosny i rozmarynu

Od razu Wam powiem, że patent z gwiazdką to nie mój pomysł niestety. Widziałam go kiedyś gdzieś w internecie i zupełnie nie mam pojęcia gdzie to było, co to było i z czym podane. A że pomysł sam w sobie spodobał mi się bardzo, postanowiłam zrobić swoją jego wersję!

I wyszło pysznie!

I oto mamy przeuroczą i niezwykle prostą gwiazdkową przystawkę!

I wierzcie mi – ten serek rozpływający się na grzankach pachnie naprawdę aromatem świąt – jednocześnie sosną i rozmarynem i tymi wiśniami, do których sypnęłam między innymi przyprawę piernikową!

Pycha!


Gwiazdkowy camembert w chutneyem wiśniowym w aromacie sosny i rozmarynu

Składniki:

  • ser camembert – najlepiej nieco większy
  • gałązki rozmarynu i sosny
  • opakowanie mrożonych wiśni – 450 g
  • 1 czerwona cebula
  • ok.10 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ziarenek angielskiego ziela
  • 1 łyżka pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowujemy chutney wiśniowy. Cebulę kroimy na nie specjalnie drobną kosteczkę. Przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy do miękkości. W między czasie, mieszając od czasu do czasu, dodajemy miód (jego ilość możemy zwiększyć pod koniec gotowania, jeśli uznamy, że wiśnie są zbyt kwaśne) oraz przyprawy. Po chwili dosypujemy zamrożone wiśnie, dolewamy ocet jabłkowy i redukujemy na ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie coś na podobieństwo konfitury. Na koniec dolewamy ocet balsamiczny i ewentualnie dodajemy miodu, jeśli uznamy, że całość jest zbyt kwaśna. (miód można zastąpić cukrem).

W serku wycinamy nożem gwiazdkę tak, aby powstało zagłębienie na chutney. Delikatnie przekładamy chutney do gwiazdki, uważając, aby nie pobrudzić serka. Dookoła układamy gałązki sosny i rozmarynu.

Całość wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 15 minut – aż ser stanie się charakterystycznie miękki i lekko napompowany. Podajemy z grzankami lub dowolnym pieczywem.

Pozostały chutney podajemy ze świątecznymi serami i wędlinami. 🙂

Facebook