Kulinarnie: Bakłażanowe piramidki na szpinaku

Kiedy pracowałam we Włoszech, miałam do dyspozycji hotelową pracownicza stołówkę. Największym przysmakiem, jaki tam co jakiś czas serwowano, były właśnie takie bakłażany. Uwielbiałam je! Nigdy tego smaku zapewne nie powtórzę, bo i pomidory musiałby być tamtejsze i mozzarella całkiem inna i nawet bazylia jakoś tam mocniej pachnie. Warto jednak choć namiastkę Włoch sobie do domu zaprosić! Polecam Wam dzisiaj przepyszne, a naprawdę bardzo proste, bakłażanowe piramidki na szpinaku! Idealne na lunch lub przystawkę.

Bakłażanowe piramidki na szpinaku

Składniki

  • średni bakłażan
  • pomidor
  • mozzarella
  • listki bazylii
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju

Bakłażana myjemy i kroimy na plasterki grubości około 6-7 mm. Posypujemy je solą i odkładamy na godzinę, aby usunąć ich gorycz. Po tym czasie myjemy je pod bieżącą wodą i osuszamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Bakłażanowe krążki grillujemy na patelni grillowej na bardzo małej ilości oleju, do momentu aż zmiękną i pojawią się widoczne paski grillowe. Pomidora i ser kroimy na cienkie plastry. W naczynkach żaroodpornych układamy kolejno warstwy – bakłażan, pomidor, mozzarella i listek bazylii. Każda warstwę lekko solimy i pieprzymy. Największe krążki bakłażana kładziemy na dole, im mniejsze, tym wyżej. Piramidki, 3 sztuki, powinny mieć po około 6-7 cm. Wsadzamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut – aż ser się nieco roztopi.

Szpinak myjemy i lekko go blanszujemy na patelni z niewielką ilością wody. W między czasie delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy 2 rozdrobnione ząbki czosnku. Odlewamy resztki wody i przekładamy na talerze. Dostawiamy do nich wyciągnięte z foremek piramidki. Smacznego!

Facebook