No dobra. Może nie taki tam zwykły. Przyznam się bez bicia, że tak na co dzień nie jadamy. Czasem nas tylko natchnie. Raz mnie, raz mojego męża. Tym razem ja postanowiłam poszaleć. A wyszło tak pyszne… tak pyszne… że nawet nie wiem jak Wam to opisać!
Zrobiłam bowiem aromatyczną polędwiczkę nadziewaną serem owczo-krowio-kozim na lekko maślanych marchewkach i gruszkach, podawaną z pieczonymi ziemniaczkami i roszponką.
Uf… Brzmi długo, ale tak naprawdę wszystko jest proste, a razem tworzy iście wspaniały obiad! Polecamy z Różyczką!
Składniki
polędwica
- ok 220 g wieprzowej polędwicy
- 2 łyżki oleju + nieco do smażenia
- sól
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka białego pieprzu
- łyżeczka majeranku
- ok 50g dobrego twardego sera o ostrzejszym smaku – wybrałam Ventero owczo-krowio-kozi
dodatki
- 2 marchewki
- 1 twarda duża gruszka
- łyżeczka cukru
- masło
- ziemniaki
- olej + sól
- roszponka
- Zaczynamy od marynowania polędwicy. Mięso myjemy i przekładamy do miski, gdzie dokładnie nacieramy je olejem i przyprawami. Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
- Ziemniaki nacinamy tak, aby powstały cienkie paski, które jednak są razem złączone. Wsadzamy je do naczynia żaroodpornego plasterkami w górę. Każdego polewamy z góry olejem i solimy. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, na około 50-60 minut. Mają być miękkie i z wierzchu przyrumienione.
- Polędwicę nacinamy z boku, tworząc kieszonkę. Ser kroimy w niewielką kosteczkę i wsadzamy do mięsa. Całość zawiązujemy ciasno nitką. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Kiedy już będzie gorący, wsadzamy mięso. Smażymy po 2 minuty z jednej i drugiej strony. Następnie przekładamy polędwicę do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do piekarnika, do naszych ziemniaków, na ok. 25-30 minut. Pamiętamy aby ziemniaki i mięso pilnować osobno. Polędwica ma być przyrumieniona z wierzchu, a wewnątrz lekko różowa. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy mięso jest już gotowe, wyciągamy je na chwilę, przekrawamy w połowie, sprawdzamy i najwyżej wstawiamy do piekarnika na jeszcze chwilę.
- W między czasie obieramy marchewkę, a gruszkę przekrawamy na pół i wycinamy środek. Marchewkę kroimy w cienkie słupki i długości ok. 3-5 cm, a gruszkę w cienkie plasterki-półksiężyce. Całość przekładamy na patelnię z lekko już roztopionym masłem (około 2 łyżki). Przysmażamy przez 10 minut, co chwile mieszając. W trakcie posypujemy cukrem. Marchewka i gruszka mają lekko zmięknąć i nabrać maślanego smaku.
- Polędwicę kroimy na 1,5 centymetrowe kawałeczki i ściągamy nitkę. Na talerzach układamy marchewkę z gruszką, na to kładziemy mięso, obok ziemniaczka. Całość dekorujemy świeżą roszponką.
- Smacznego!