Różane 2. urodziny Róży

W końcu się urodzinki odbyły! Moja córeczka dwa latka skończyła 17 czerwca, ale ze względu na różne nasze rozjazdy jej urodzinowe przyjęcie odbyło się dopiero w tą niedzielę. Pogoda niestety nie dopisała, ale za to nastroje bardzo! Róży towarzyszyło troje małych przyjaciół, w tym dwóch kandydatów na przyszłego męża! Było wesoło i kolorowo!
W przygotowaniach wykorzystałam coś niecoś z wyszukanych inspiracji. Sprawdziły się chociażby melony i arbuzy z fetą i ziołami. Bardzo polecam! Smak zaskakujący i orzeźwiający. Po części jednak kierowałam się własnymi pomysłami i własnymi przepisami. Bardzo lubię tak kolorowo kombinować!
Motywem przewodnim były różyczki. A jakże! Chyba najprostszy, w tym wypadku, motyw do wymyślenia. Dzień wcześniej mój mąż skoro świt pojechał na giełdę kwiatową i zaopatrzył nas w śliczne małe różowe róże. Doskonale komponowały się z mandarynkami, do których część z nich była przyczepiona. Pozostałe znalazły swoje miejsce w filiżankach.
Nad tortem pracowała moja siostra i trzeba przyznać, że wyszło jej różane arcydzieło! Tort bowiem miał różany zarówno smak jak i wygląd. Był elegancki i pyszny. Szczerze polecam!
Tych z Was, którzy nie mieli okazji, zapraszam do wglądu w zeszłoroczne urodzinki pod znakiem wesołej chmurkiTUTAJ! A poniżej kilka sprawdzonych tegorocznych przepisów!

Różany Tort Ali

Składniki:
biszkopt: 
3 jajka,
szklanka mąki,
szklanka cukru pudru,
3 łyżki wody,
cukier wanilowy,
proszek do pieczenia,
sól

Żółtka należy oddzielić od białek, a następnie utrzeć żóltka z cukrem i cukrem wanilowym do białości, dodać mąkę i wodę. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć. Całość trzeba piec w ok 180 stopniach przez ok 30-40 minut.

krem:
serek mascarpone,
półtora tabliczki białej czekolady,
250 ml śmietanki 30%,
pól słoika marmolady o smaku różanym
Serek mascarpone trzeba utrzeć i dodać 2/3 rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, a następnie całość zmiksować i podzielić na 2 części. Do jedenej dodać marmoladę, do drugiej resztę czekolady i zmiksować obie. Następnie należy ubić śmietankę i podzielić na 2 części, które wymieszamy z oboma kremami.

Kolejny krok to przecięcie biszkoptu, napączowanie go np. kilkoma łyżkami wody różanej i przełożenie różaną masą. Na wierzch i boki nakładamy masę białą.
Na to idzie polewa z pół kostki masła, ok 3 łyżek kakao i 2 łyżeczek cukru, rozpuszczone na ogniu i zmiksowane, a następnie fantazyjnie polane na wierzchu tortu.

Tarty Ady

Spód – ciasto kruche
Na przykład STĄD!
Nadzienie nakładamy na upieczone ciasto.

Tarta szpinakowa
Składniki:
opakowanie szpinaku liściastego
dwa małe albo jeden duży serek brie
serek śmietankowy typu Ostrowia
jajko
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
odrobina oleju
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Na patelni rozgrzewamy olej i na to wrzucamy lekko rozmrożony szpinak. Gdy zmięknie dodajemy rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Cały czas mieszamy. Po 3 minutach przekładamy do miski, do której dokładamy także pokrojony ser brie, serek śmietankowy i jajko. Całość mieszamy i przekładamy na spód tarty. Na wierzch sypiemy mieszankę przypraw –  suszonych pomidorów, bazylii i czosnku. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż stwardnieje.

Tarta porowa
Składniki:
por
15 dag szynki
duża śmietana 12%
jajko
zielony pieprz
zioła prowansalskie
sól, peprz
odrobina oleju

Pora myjemy i kroimy na paski, a szynkę w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy pora z szynka aż por zmięknie. Dodajemy przypraw do smaku. Całość przekładamy na spód tarty. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkiem, przyprawiamy i wylewamy na nadzienie tarty. Na wierzchu układamy nieco zielonego pieprzu. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż stwardnieje.

Polecam też…
Bagietki z dodatkami
Bagietki kroimy na 3-centymetrowe kawałki. Do nich podajemy:
  1. W małych foremkach na tarteletki zapiekłam rozdrobnioną fetę zalaną przetartym, obranym ze skórki pomidorem i posypaną świeżymi ziołami.
  2. Na patelni podsmażyłam pokrojonego w kosteczkę bakłażana z cebulą i czarnuszką. Do miękkości. Przed krojeniem należy plastry bakłażana posolić i odstawić na godzinę, a następnie dokładnie wymyć, aby pozbyć się goryczki.
  3. Masło zmieszałam z kilkoma ząbkami czosnku, solą, pieprzem oraz dwoma plasterkami kremowego serka z pomidorami. Pycha!
A w słoiczkach znalazły się  kolorowe galaretki z bananami i owocami leśnymi, poukładane warstwowo. Wyglądały obłędnie! Ot, taka nowa odsłona tradycyjnej galaretki. Gotowa do zabrania do domu!

42 comments on Różane 2. urodziny Róży

  • Nika.

    Widać, że impreza udana, a mała jak zawsze przeurocza 😀

  • MMMaloka

    śliczna dziewczynka, jak i mama :-), wszystkiego najlepszego dla małej, ma urodzinki jak moja babcia, więc życzę sto lat 🙂

  • bziundzia

    Antoś i Różyczka <3 Ślicznie razem wyglądają :)… A galaretki były wyśmienite 🙂

    • lilinatura (author)

      Ooo 🙂 Antoś i Różyczka – zakochana para!!!

  • Seanaith

    Jaka zdolna i pomysłowa z Ciebie mama 🙂
    Tata równie oddany i kochany, skoro wstawał wcześnie i jechał po kwiaty dla swojej małej księżniczki na giełdę:)
    Przyjęcie było prześlicznie urządzone!
    Sto lat dla małego cukiereczka 🙂

  • Magdalena Maria

    Wspaniale urodziny! Róża to imie, które kiedyś nadam swojej córce 😉

  • kreska

    Mnie zaintrygowało czym są posypane owoce na półmisku?:)

    • lilinatura (author)

      A to są właśnie te melony i arbuzy posypane feta i świeżymi ziołami z naszego balkonu – co tam było: bazylia, rozmaryn, majeranek, oregano i mięta. W oryginale były też popryskane oliwą. Pyszne!!!

  • Kamila Ziel

    Ale księżniczka Różyczka przejęta na pierwszym zdjęciu 🙂
    A urodziny śliczne, takie kolorowe i inne 🙂 Świetne pomysły!

    • lilinatura (author)

      Była bardzo przejęta swoją rolą dmuchacza świeczek i świetnie jej się to udało 🙂

  • Mo bloguje

    Wow widać że pięknie to wszystko zorganizowane 🙂

    • lilinatura (author)

      Dzięki! Ty tez niedługo będziesz takie urządzać 😀

  • Anonimowy

    Piękne urodziny! I jak zawsze kreatywność na najwyższym poziomie!:) Wydaje mi się, że nawet córeczka z Mamą podobnie ubrane:)WSPANIALE!

    • lilinatura (author)

      No baaaa – trzeba się było upodobnić 😀

  • Niciutka

    Zazdroszczę organizacji i kreatywności! 🙂

  • stref.

    Wszystko bym zjadła oprócz tortu, bo nie cierpię wszystkiego, co jest różane, ale reszta wygląda obłędnie!
    Lili, przymierzam się do zrobienia takich czekoladowych bloków, które pokazywałaś chyba z okazji dnia mamy. Możesz powiedzieć, dlaczego nie polecasz odłożenia czekolady do zastygnięcia do lodówki?

    • lilinatura (author)

      Bo mam wrażenie, że wtedy pojawia się na niej taka jakby szadź. Bo właściwie jest coś takiego w przygotowywaniu czekoladek jak temperowanie czekolady. Cytuję " Zbyt gwałtowne schłodzenie, rozgrzanie i przechowywanie w nadmiernym zimnie może spowodować rozwarstwienie się składników czekolady w postaci „białego nalotu”."

    • Anonimowy

      O, nie wiedziałam. Ja zawsze jak widziałam taki nalot, to myślałam, że czekolada jest po prostu stara:) No nic, spróbuję w tą pogodę mimo wszystko znaleźć chłodniejszy kąt w mieszkaniu. Dziękuję! Stref.

  • Gabrielle

    Wszystkiego najlepszego dla Róży! Tort wygląda wspaniale, sama bym sobie taki sprawiła na urodziny 🙂

  • JAGA

    ale wszystko piękne, kolorowe :))

  • !-nochi

    No to się nazywa impreza. Przede wszystkim zadziwiają mnie te smaki, które niekoniecznie są typowo dziecięce. 🙂

    • lilinatura (author)

      A bo widzisz – to było pod rodziców:) Zaobserwowałam, że dzieci w tym wieku to najchętniej suchą bułę wcinają:) I się nie myliłam!

  • Magdalena N.

    wszystkiego najlepszego dla córeczki:) wspaniale przygotowane przyjecie 🙂

  • Basia Szmydt

    Piękne przyjęcie! Urzekły mnie balony porozrzucane po ogrodzie. Arbuzem z fetą też się zajadam, ale jem to ze świeżo mielonym pieprzem i posiekaną miętą.
    Pozdrawiam ciepło

    • lilinatura (author)

      O popatrz- na pieprz bym nie wpadła 🙂 Muszę wyprobować!!

  • Słonecznik

    Super imprezka!! Sto lat dla Róży 🙂

    A galaretki rewelacyjne!!

Skomentuj lilinatura Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook