Czekoladowo-Waniliowy Peeling Ust

O tej porze roku moje usta wymagają wyjątkowej uwagi. Są spierzchnięte, suche, poszarzałe… Wasze też? Mam na to dwa sposoby! Po pierwsze możecie wziąć udział w konkursie i wygrać wspaniałe kosmetyki do pielęgnacji buzi TUTAJ. A po drugie mam dla Was cudowny przepis na Czekoladowo-Waniliowy Peeling do ust.
 Całkowicie jadalny. Totalnie słodziutki. Pyszny i przyjemnie pielęgnujący. Na prawdziwej wanilii i czekoladzie. Czego chcieć więcej? Wykonanie też jest proste, a efekty uzależniają. Zaproponowałam Wam dwie opcje przechowywania peelingu, bo wiem, że i preferencje są różne. Wolicie w puszeczce czy w opakowaniu na wysuwaną pomadkę? Osobiście nie mogę się zdecydować…
Do wykonania Czekoladowo-Waniliowego Peelingu do Ust przygotujcie:
  • laskę wanilii
  • mały słoiczek cukru
  • 2-3 kostki czekolady
  • 2 łyżeczki dowolnego oleju (ja użyłam ze słodkich migdałów)

Laskę wanilii przetnijcie wzdłuż na połowę, a następnie na mniejsze części. Zmieszajcie je z cukrem w małym słoiczku i odstawcie na około 2 tygodnie w suche miejsce. Co jakiś czas potrząsajcie słoiczkiem tak, aby całość się dobrze przemieszała. W ten sposób powstanie Wam prawdziwy aromatyczny waniliowy cukier, który możecie dodać do ulubionych deserów i… peelingów!
Do małej miseczki przesypcie trzy łyżeczki waniliowego cukru. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztopcie czekoladę i dolejcie do cukru dwie jej łyżeczki. Do tego dodajcie jeszcze olej i wszystko dokładnie wymieszajcie. Gotowy peeling delikatnie przelejcie do puszeczek lub pojemniczków na pomadkę. Powinno starczyć na 2-3 opakowania. Teraz odstawcie je w chłodne i spokojne miejsce na kilka godzin do zastygnięcia. Nie polecam odkładania peelingów do lodówki. Dajmy im dłuższą chwilę w temperaturze pokojowej, aby zachowały kolor i blask.
Peelingiem delikatnie masujcie wargi, aż do uzyskania pożądanego efektu. Możecie go potem zmyć wodą lub… zjeść!

34 comments on Czekoladowo-Waniliowy Peeling Ust

  • Bambi

    Wygląda tak apetycznie! Muszę go zrobic! Dziękuje za przepis! :)))

  • Mapa Piekna

    Takie przepisy na kosmetyki lubię najbardziej! Jadalne!! 🙂

  • Arsenic

    Świetny pomysł, a po masażu pewnie nie powstrzymałby mnie nawet olej ze słodkich migdałów w składzie przed zjedzeniem 😛

    • lilinatura (author)

      Troszkę oleju na pewno nie zaszkodzi – a zdrowy jest poza tym 🙂 Buziaki!

  • Nika_87

    Na pewno pyszny. Ja zrobiłam sobie 2 dni temu, z cukru,miodu i oleju ze słodkich migdałów. Zanim porządnie wypilinguję usta już go zjadam 🙂 jak go wykończę,zrobię czekoladowo-waniliowy 🙂

  • Marie

    moj boze, przeciez ja bym to zjadła 😀 !!!

  • Gosha

    Zdjęcia obłędne, aż nabrałam ochoty na czekoladkę :]
    Na peeling czekoladowy również 🙂

  • !-nochi

    Zjadłabym go 😉
    Bardzo fajny i smakowity pomysł. Ja osobiście nie narzekam na kondycję ust, ale takich kosmetyków nigdy za wiele.

    • lilinatura (author)

      Dokładnie – choćby dla chwili przyjemności!

  • mrufecka

    mniam mniam i jak tu się odchudzać he he jak takie pyszności nam serwujesz.Moje usteczka na pewno się nie obrażą jak sprawi,e im taki "deserek"

    • lilinatura (author)

      Kochana, nie przejmuj się odchudzaniem i spraw swoim ustom chwilę przyjemności:) Buziaki!!

  • Irbi

    Uwielbiam Twoje przepisy 🙂 Nie które z nich towarzyszą mi już na stałe 😉 ten tez na pewno wypróbuję, bo moim usteczkom zdecydowanie by się przydało. Dzięki za kolejną inspirację :*

  • Mysza

    Wygląda tak apetycznie że aż już zaraz bym go wyprodukowała i użyła… tylko czekolada mi wyszła :/ A moim ustom przydałby się peeling… Może zrobię sobie jakiś inny cukrowy 😉

    • lilinatura (author)

      Wyżej był pomysł z miodem – też świetny – polecam!!

  • sandra

    Zjadłabym natychmiast! Gdzie można zdobyć takie piękne, małe pojemniczki na taki peeling? ;>

    • lilinatura (author)

      Te akurat kupiłam bodajże albo na zielonyklub.pl albo na Allegro – głowy nie dam, bo ja takie chomikuję 🙂

  • stref.

    Dziś przypadkowo znów natknęłam się na ten przepis i poczułam się zainspirowana:) Ale że za gorąco na kombinowanie to zrobiłam wersję: cukier brązowy, nutella i olej kokosowy. Wyszło pysznie jak na zdjęciach choć moje dzieło to opcja dla leniwych;) Dzięki Lili i pozdrawiam!

    • lilinatura (author)

      Brzmi smakowicie! I właśnie zrobiłaś mi ogromną chęć na nutellę 😀

  • Magda Piotrowska

    Jeej, dopiero odkryłam ten post i strasznie żałuję! Już lecę robić cukier, dokupię olejek i nie mogę się doczekać 😀 Dzięki wielkie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook