Słodkie Łyżki Pierniczkowe do Gorącej Czekolady

Zimno, co? W taką zimną zimę z czystym sumieniem możemy sobie pozwolić na odrobinę kalorycznej rozkoszy! W końcu musimy się jakoś rozgrzać! Chciałabym zaproponować Wam dzisiaj gorąca czekoladę! Ale nie taka zwykłą, bo główną rolę będą w niej pełnić pewne niesamowite łyżeczki, które dodadzą jej odrobinę świątecznego aromatu! Przed Wami Słodkie Łyżki Pierniczkowe do zamieszania w Waszym kubku czekoladowym!

Do ich wykonania przygotujcie:

  • łyżki
  • ciemną czekoladę
  • domowe pierniczki
  • kolorowy cukier lub posypkę
Ułóżcie sobie łyżki na tacce tak, aby wesprzeć ich końce na brzegu tacy. Dzięki temu utrzymają one poziom. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali, co chwilę ją mieszając. Kiedy się całkowicie rozpuści, za pomocą małej łyżeczki przelejcie ją delikatnie na łyżki. Pierniczki zawińcie w czystą ściereczkę i przy pomocy twardego kuchennego narzędzia rozbijcie je na drobną kruszonkę. Posypcie Wasze łyżki pierniczkami i kolorowym cukrem lub posypką do tortów. Całość odstawcie w chłodne miejsce do stwardnienia.
Łyżkę zanurzcie w gorącej czekoladzie i spokojnie ją z nią zmieszajcie. Pierniczki dodadzą napojowi nieco korzenny aromat, a czekolada dodatkowo wzbogaci smak! Łyżki takie możecie zapakować w celofan i podarować najbliższym w prezencie świątecznym! Sprawdzają się też jako lizaki dla dzieci – Róża wypróbowała:)
Polecam Wam przepis na gorącą czekoladę, znaleziony na blogu, który zainspirował mnie do wykonania łyżeczek (TUTAJ). Przygotujcie:
  • 2/3 szklanki ciemnej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 szklanki mleka
Wszystkie składniki umieśćcie w garnku o grubym dnie na delikatnym ogniu. Mieszajcie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

22 comments on Słodkie Łyżki Pierniczkowe do Gorącej Czekolady

  • jamapi

    Ni przepadam za czekoladą, ale na ten widok dostałam ślinotoku 😛

  • katarzyna.marika

    Świetny pomysł 😛 Tylko ciekawe czy nikt by nie wpadł na pomysł gryzienia tej łyżki 😛 Zęby mogłyby ucierpieć…

    • narja

      hihi o tym samym pomyślałam 😉 wglądają bardzo apetycznie

    • lilinatura (author)

      Spokojnie:) Myślę, że każdy się szybko zorientuje:)

  • Bastet

    A ja bym wszystko odstukała i takei batonikowe były by już bez łyżek 😀

    • lilinatura (author)

      Nie chcą z łyżek zejść… trzeba rozpuścić:)

  • Justyna

    Z czystym sumieniem powiadasz? hmmm, wyglądają obłędnie;)
    Pozdrawiam

  • magda

    świetny przepis 🙂 Mam w domu takie same łyżki :)))

  • Una

    Mniam! Wyglądają pysznie, a własnie najadłam się świeżo upieczonymi pierniczkami…

  • perioste

    Super pomysł i jaki prosty:}
    Moja rodzinka pojechała na zakupy i myślę, że po powrocie będą mieli niespodziankę:}

  • Puszysława

    Co prawda dość długo nie robiłam sama czekolady, ale chętnie podzielę się sprawdzonym przepisem: rozpuszczam tabliczkę gorzkiej czekolady z Lidla(najlepsza!) domieszuję trochę mleka, do tego dosypuję 1-2 łyżeczki kakao (cukru już nie trzeba, jest bardzo słodka) i dolewam tyle mleka, ile chcę mieć czekolady(do 2-3 szklanek na 1 tabliczkę), jeżeli jest zbyt mało kakaowa dosypuję kakao. Można dodać odrobinę przyprawy korzennej i drobno zmiksowane pierniczki(zagęszczają) – smakuje genialnie! Nadaje się też cynamon, a odrobina mąki (chyba ziemniaczanej) świetnie zagęszcza, a nie czuć jej smaku! Z tego, co pamiętam gęstość zależy też od czasu gotowania – im dłużej, tym gęstsza(ale nie przesadzajmy, kilka minut wystarczy;) ).

    • lilinatura (author)

      Super:) Zamierzam teraz z czekoladą eksperymentować, więc na pewno się przyda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook