Przepis na tropikalno-śnieżne serniczki kąpielowe

A gdyby tak połączyć rozkoszne, tropikalne słońce z naszą mroźną świąteczną tradycją? Czemu nie! I to wszystko w formie uroczego serniczka kąpielowego – niechaj będzie jeszcze bardziej zaskakująco!  A co! Jedno jest pewne – powstają cuda, w których można się zakochać!
W serniczkach ukryłam sporo egzotycznego dobra! Mamy w nich bowiem ten wspaniały, pachnący olej kokosowy, wierzch oprószyły wiórki kokosa, a do masy dodałam sproszkowany sok z ananasa, który świetnie odświeża skórę i całkiem sporo zapachu owoców tropikalnych. Całość jest więc mocno słoneczna i wakacyjna!
serniczki-swiateczne-1-800
Znajdziemy w nich także odżywcze mleko i regenerujący olej ryżowy. Wiórki kokosowe, którymi je oprószyłam sprawiają wrażenie płatków śniegu. Serniczki udekorowałam śnieżynkami mydlanymi, które nadają im lekkości i zimowego czaru.
Chyba nie muszę wspominać, że serniczki idealnie nadają się na prezent?
serniczki-swiateczne-5-800
Tropikalno-śnieżne serniczki kąpielowe
Składniki:
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego, pachnącego, bio
  • 10 g wosku pszczelego bielonego
  • 80 g mleka w proszku
  • 25 g soku z ananasa w proszku (Zielonyklub.pl)
  • 10 ml olejku o zapachu owoców tropikalnych
  • 15-13 ml oleju ryżowego
  • wiórki kokosowe
  • opcjonalnie – baza mydlana glicerynowa przeźroczysta do wykonania śnieżynek mydlanych
  • papilotki na pralinki

Zaczynamy od śnieżynek mydlanych. Przygotowujemy foremki w takim kształcie,  roztapiamy bazę mydlaną w kąpieli wodnej lub mikrofali i zalewamy nią foremki. Po chwili śnieżynki stwardnieją. Delikatnie je wyciągamy, usuwając nadmiar mydła nożem lub wykałaczką.

Jeśli nie dysponujecie bazą mydlaną, świetnie sprawdzą się tutaj posypki do ciast, zwłaszcza te białe, zimowe.

serniczki-swiateczne-2-800

W kąpieli wodnej roztapiamy olej z woskiem. Do miski wsypujemy mleko i sok z ananasa w proszku. Dolewamy roztopione tłuszcze, mieszamy. Dolewamy olejek zapachowy, ponownie mieszamy. Masa ma mieć konsystencję gęstej, ale ciągle lekko płynnej pasty, bez grudek. Jeśli będzie za sucha, dolewamy olej ryżowy, według uznania.

Masę przekładamy do papilotek, tak, aby każda babeczka miała jeszcze „górkę”. Powinno wyjść ok. 14 serniczków. Do małej miseczki wsypujemy garść wiórków kokosowych, chwytamy każdy z serniczków za spód i zanurzamy je w wiórkach, aby przylepiły się do masy. Na koniec dekorujemy je mydłami lub posypkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę do stwardnienia.

Jak z nich korzystać? Jeden serniczek wrzucamy do wanny z ciepłą wodą. Po chwili się rozpuści, uwalniając swoje odżywcze, kojące składniki i piękny zapach.

serniczki-swiateczne-6-800 serniczki-swiateczne-3-800

Facebook