Czekoladki Wykwintnie Fiołkowe

Fiołki tak szybko przemijają, że staram się nacieszyć nimi te kilka dni w roku ile tylko można. Uwielbiam ich kolor, ich delikatność, kobiecość. Uwielbiam ten subtelny aromat, który nadaje także potrawom niezapomniany smak. W zeszłym roku robiliśmy serki z fiołkami (TUTAJ) i miód fiołkowy (TUTAJ). Tym razem kolej przyszła na czekoladki! 
I to jakie! Czekoladki wykwintnie fiołkowe. Białe, bo na takich ładnie się fiołki komponują. Możemy oczywiście użyć tutaj świeżych, właśnie zerwanych kwiatów. Wtedy ich aromat będzie intensywniejszy. Ja jednak postanowiłam w końcu wypróbować pomysł na fiołki w cukrze. Robi się je dosyć prosto, a już same wyglądają i smakują jak małe cukiereczki. Do dekoracji są idealne!
Chyba nawet nie muszę pisać, że jeżeli zapakujecie takie czekoladki w celofan to staną się wspaniałym prezentem! A jednak napisałam 🙂
Do wykonania czekoladek przygotujcie:
  • fiołki
  • białko jaja
  • drobny cukier
  • białą czekoladę
  • foremki silikonowe na muffinki, papier do pieczenia

Zaczynamy od cukrzenia fiołków. Przygotujcie w miseczce białko jajka. Wyłóżcie naczynie żaroodporne papierem do pieczenia. Wysypcie nieco cukru na talerzyk. Nie odrywajcie z fiołków łodyżek – dzięki nim, łatwiej je trzymać. Obetnijcie je na końcu, jak już będą gotowe. Każdy fiołek, bardzo delikatnie, zanurzcie w białku i obsypcie lekko cukrem. Następnie odłóżcie je na papier do pieczenia tak, aby się nie stykały i miały troszkę miejsca dla siebie. Kiedy wszystkie już przygotujecie w ten sposób, włóżcie je do piekarnika na najniższą możliwą temperaturę, z termoobiegiem lub uchylonymi drzwiczkami. Mają nam tam one wyschnąć. Na spokojnie. Potrwa więc to 2-3 godzinki, a i tak najlepiej potem pozostawić je w ciepłym miejscu na noc. 
Nazajutrz delikatnie oderwijcie fiołki od papieru i urwijcie łodyżki. Roztopcie czekoladę w mikrofali lub w kąpieli wodnej, co chwilę ja mieszając. 10-12 sztuk foremek na muffinki rozłóżcie na blacie. Do każdej przelejcie około łyżkę czekolady i postukajcie nią o blat, aby czekolada dobrze i równo się rozłożyła. Na wierzch połóżcie fiołka. Foremki odstawcie w chłodne miejsce na godzinę, a potem delikatnie wyciągnijcie z nich czekoladki. Smacznego!
Facebook