Ale mi pachnie! Kochani, cudownie! Kawa i piernikami! Nie ma chyba bardziej przytulnej mieszanki! Od kawy z syropem pierniczkowym się wprost uzależniłam! A wiecie, co jest najlepsze? Że to wszystko, co dzisiaj zrobimy, jest bardzo proste!
A zrobimy cała masę wspaniałych prezentów dla wielbicieli kawy! Może z nich powstać uroczy kosz prezentowy – taki jak mój, na zdjęciach. Możecie podarować je bliskim osobno. Albo… spałaszować samemu! A najlepiej – zróbcie po trochę dla wszystkich!
W naszym kawowym koszu najdziemy:
- przepyszny i ekspresowy likier kawowy
- mocno uzależniający syrop pierniczkowy do kawy
- jako wersję opcjonalną – cukier piernikowy
- czekoladki crunchy z prawdziwymi ziarenkami kawy
- masełko kawowe do ust (najlepsze do porannego całowania!)
Do dzieła!
Likier kawowy – przepyszny i ekspresowy
Składniki:
- 1/2 l mleka zagęszczonego
- 7 łyżek dobrej kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki cukru (część może być cukru waniliowego)
- 200 ml wódki 40%
Na małym ogniu ustawiamy garnek. Wlewamy do niego mleko, dodajemy kawę i cukier. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści, podgrzewając przez dłuższą chwilę, ale nie doprowadzając do wrzenia. Ściągamy z ognia, dolewamy wódkę, mieszamy i przelewamy do butelek. Całość odstawiamy na tydzień, aby smaki się dobrze połączyły. Jest przepyszny!
Mocno uzależniający syrop pierniczkowy
Składniki:
- 600 ml wody
- 400 g cukru
- 4 łyżki przyprawy do piernika (dobrej, bez mąki)
W garnku gotujemy i mieszamy cukier z wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy całość przez 20-30 minut. Na koniec dodajemy przyprawę piernikową i jeszcze chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Syrop przelewamy do buteleczek i dodajemy do smaku do kawy i gorącej czekolady. Warto przed użyciem wstrząsnąć.
Cukier piernikowy
Składniki:
- 2 kruche pierniczki średnicy ok. 6cm
- 6 łyżek cukru trzcinowego
Pierniczki rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy z cukrem i przesypujemy do słoiczka. Dodajemy do smaku do kawy.
Czekoladki crunchy z ziarenkami kawy
Składniki:
- 1 tabliczka dobrej ciemnej czekolady min. 60% zawartości kakao
- 2 łyżki ziarenek kawy
- 10 łyżek płatków typu crunchy z bakaliami (wybrałam takie z czekoladą, rodzynkami i bananem)
Ziarenka kawy rozdrabniamy w moździerzu. Czekoladę rozdrabniamy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Kiedy połowa się roztopi, wyciągamy miseczkę i energicznie mieszając pomagamy roztopić się reszcie. Do miseczki dodajemy kawę i płatki crunchy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy po około łyżce mieszaniny na tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladki ostawiamy na godzinę w chłodne miejsce do zastygnięcia. Pakujemy w woreczki celofanowe.
Masełko kawowe do ust
Składniki
- masło kawowe – po prostu!
- pojemniczek
masełko przekładamy do pojemniczka i trzymamy zawsze przy sobie. Idealnie nadaje się do pielęgnacji ust – pachnie wspaniale, nawilża, chroni. Świetne do całowania!
Uprzedzając pytania – buteleczki w kształcie gwiazdy i domku z piernika z 50th Avenue, masło kawowe z Blisko Natury.