Kulinarnie: Pasty trzy przepyszne

Fajna sprawa z tymi pastami. Można je tworzyć i udoskonalać na bieżąco. W zależności od zawartości lodówki. Przychodzą goście, a Ty nie masz tylko dwa wczorajsze kawałki sera i trochę groszku? Miksujesz, ozdabiasz i ciekawe imprezowe przekąski gotowe. Smaków można łączyć masę. Do tego dodawać wszelkiej maści ziarenka i przyprawy. Wykładać je w miseczkach jako dipy albo smarować nimi krakersy, bagietkę czy grzanki. Na śniadanie dla dziecka, któremu przemycamy zdrowe siemię lniane abo na wieczorne przyjęcie. My lubimy je wyjadać tak po prostu – łyżeczką. Mniam!
Mam dzisiaj dla Was trzy bardzo proste przepisy na przepyszne pasty. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują! Która najlepsza?

Groszek & Czarnuszka
Składniki:

  • puszka zielonego groszku
  • łyżka czarnuszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ok. 50g sera żłótego
  • kiełki do przybrania
Ser kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy razem z groszkiem, oliwą i czarnuszką do blendera. Solimy i pieprzymy do smaku. Miksujemy około 1-2 minuty. Podajemy z kiełkami.

Camembert & Zielony Pieprz
Składniki:

  • 1 camembert
  • ok. 50g żółtego sera
  • łyżka zielonego pieprzu
  • łyżeczka musztardy
  • gruszka i pomidor do przybrania
Sery kroimy na mniejsze kosteczki. Zielony pieprz rozdrabniamy w moździerzu. Przekładamy do blendera wraz z serami i musztardą i miksujemy jak powyżej, do uzyskania jednolitej masy. Podajemy z plasterkiem gruszki i pomidora, oprószonymi pieprzem.

Jaja & Siemię Lniane
Składniki

  • 5 jajek
  • łyżka chrzanu (może być śmietankowy)
  • pół niedużej cebuli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego i trochę do przybrania
Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera wraz z masłem i chrzanem. Solimy i pieprzymy do smaku. Miksujemy przez krótką chwilę. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy do gotowej masy razem z siemieniem lnianym. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy posypane siemieniem lnianym. 

 

19 comments on Kulinarnie: Pasty trzy przepyszne

  • Paulina Janik

    wygladaja pysznie i sprobuje wszystkich na 100 % choc bazujac na skladnikach mysle ze ta jaja/siemie najbardziej przypadnie do gustu moim kubkom smakowym.

  • Rarity

    uwielbiam takie pasty! i sama robię na milion sposobów . Te co zrobilaś muszę wyprobować bo cudownie wyglądają <3

  • Lina

    Uwielbiam pasty, a Twoje wyglądają baardzo apetycznie <3

  • Słonecznik

    Nie przepadam za pastami do kanapek, ale zdjęcia zrobiłaś przepiękne 🙂

  • Basia86-naturalnie

    Wygląda super, ale siemienia lnianego, oleju lnianego, miodu, oliwy z oliwek … nie łączy się z jajami – ponieważ zawierają kwasy z grup omega. Gdy sie łączy jaja z tymi produktami to kwasy omega sie zwalczają – równoważą i nic nam to nie daje. Za to warto łączyć jaja czy siemie lniane również olej lniany z twarogiem bo zwiększa przyswajanie kwasów omega.
    Bardzo apetyczne pasty – świetne zdjęcia. Polecam pastę z avocado i twarogu + cebulka:)

    • Adriana Sadkiewicz

      Oooo Basiu, ale mi ciekawostkę podałaś! Nie miałam pojęcia 🙂 A szkoda wielka bo to siemię z jajami jest pyszne 🙂 Najwyżej kwasy trzeba będzie czerpać z innego źródła 🙂

  • Izabela Doniec

    O! To coś dla mnie 🙂 Ostatnio zaczęłam poznawać kuchnię wegańską i zrobiłam już dwie pasty z fasoli (białej i czerwonej). Pora wypróbować nowe pasty, bo bardzo spodobała mi się taka forma na kanapkach. Muszę tylko zainwestować w nowy mikser – ale jest do czego 😀
    Dzięki!

  • Edyta Borkowska

    Pyszności. W weekend którąś ukręcę. Ile czasu można przechowywać taką gotową pastę w lodówce?

    • Adriana Sadkiewicz

      Bardzo polecam 🙂 A w lodówce – tak jak to produkty spożywcze – nie za długo 🙂 Ale szybko znikną!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook