Fajna sprawa z tymi pastami. Można je tworzyć i udoskonalać na bieżąco. W zależności od zawartości lodówki. Przychodzą goście, a Ty nie masz tylko dwa wczorajsze kawałki sera i trochę groszku? Miksujesz, ozdabiasz i ciekawe imprezowe przekąski gotowe. Smaków można łączyć masę. Do tego dodawać wszelkiej maści ziarenka i przyprawy. Wykładać je w miseczkach jako dipy albo smarować nimi krakersy, bagietkę czy grzanki. Na śniadanie dla dziecka, któremu przemycamy zdrowe siemię lniane abo na wieczorne przyjęcie. My lubimy je wyjadać tak po prostu – łyżeczką. Mniam!
Mam dzisiaj dla Was trzy bardzo proste przepisy na przepyszne pasty. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują! Która najlepsza?
Groszek & Czarnuszka
Składniki:
- puszka zielonego groszku
- łyżka czarnuszki
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ok. 50g sera żłótego
- kiełki do przybrania
Ser kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy razem z groszkiem, oliwą i czarnuszką do blendera. Solimy i pieprzymy do smaku. Miksujemy około 1-2 minuty. Podajemy z kiełkami.
Camembert & Zielony Pieprz
Składniki:
- 1 camembert
- ok. 50g żółtego sera
- łyżka zielonego pieprzu
- łyżeczka musztardy
- gruszka i pomidor do przybrania
Sery kroimy na mniejsze kosteczki. Zielony pieprz rozdrabniamy w moździerzu. Przekładamy do blendera wraz z serami i musztardą i miksujemy jak powyżej, do uzyskania jednolitej masy. Podajemy z plasterkiem gruszki i pomidora, oprószonymi pieprzem.
Jaja & Siemię Lniane
Składniki
- 5 jajek
- łyżka chrzanu (może być śmietankowy)
- pół niedużej cebuli
- 2 łyżki miękkiego masła
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki siemienia lnianego i trochę do przybrania
Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera wraz z masłem i chrzanem. Solimy i pieprzymy do smaku. Miksujemy przez krótką chwilę. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy do gotowej masy razem z siemieniem lnianym. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy posypane siemieniem lnianym.