Kochani,
Pamiętacie przepisy na aromatyzowaną sól do potraw wszelakich (TUTAJ)? Wypróbowaliście? Tym razem mam dla Was pomysł na aromatyzowany cukier! Brakuje nam czasem w zwykłej kawie lub herbacie nuty szaleństwa. Takiego ciekawego intrygującego smaczku. Nasz nowy cukier z pewnością temu zaradzi! A każda chwila z filiżanką gorącego napoju stanie się magicznym odkrywaniem smaków. A możemy go dodawać także do różnego typu deserów i wypieków. Nie muszę chyba już dodawać, że taki cukier będzie świetnym prezentem! A znalazłam go na MARTHA STEWART.
Wykonanie cukru aromatyzowanego jest bardzo proste. Wystarczy w słoiku układać cukier warstwami z aromatycznymi dodatkami. Mogą to być np. płatki róży, liście mięty, skóra z pomarańczy lub cytryny (którą wcześniej suszyliśmy przez cały dzień), wanilia, kora cynamonu, przyprawy korzenne, itp. Całość dokładnie zamykamy, lekko wstrząsamy i odkładamy na kilka dni, aby aromaty się rozprowadziły. I gotowe! Wszystko zależy od Waszej pomysłowości i preferencji!
Zdjęcie pochodzi z MARTHA STEWART.