Wracam z moimi ukochanymi Lili babeczkami kąpielowymi!
Najwyższy to czas, żeby podsumować moje najlepsze przepisy! Zanim zaczną pojawiać się kolejne, bo w głowie pomysły mi znowu buzują. Chciałabym jednak najpierw, abyście mieli sprawny dostęp do przepisów, które już pojawiały się to tu, to tam. Są to odrobinę zmodyfikowane babeczki z mojej książki Cukiernia kosmetyczna. Kocham je do teraz całym sercem, bo i serducho w nie włożyłam ogromne.
Zaczynamy więc babeczkowy maraton czterem słodkimi przepisami!



Babeczka kąpielowa cynamonowo-cytrynowa
Jej zapach w kąpieli jednocześnie pobudza i otula. Jest orzeźwiający i przytulny. Cynamonowe serduszko po środku musującej babeczki dodaje niezapomnianego uroku.
Składniki:
- 90 g sody oczyszczonej
- 45 g kwasku cytrynowego
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g soli morskiej drobnoziarnistej
- 30 ml / 20 g roztopionego masła kakaowego
- woda w spryskiwaczu
- 5-7 g cynamonu
- 40 kropelek olejku cytrynowego
Dzień przed przygotowaniem babeczek wykonujemy cynamonowe serduszka. Mieszamy 10 g sody, 5 g kwasku i tyle cynamonu, aby uzyskać lekko brązowy kolor. Masę spryskujemy wodą z butelki z atomizerem, aż stanie się lekko wilgotna (jak niżej opisane babeczki). Przekładamy ją do dwóch małych foremek na czekoladowe pralinki w kształcie serduszek. Odkładamy na noc do stwardnienia.
Nazajutrz przygotowujemy 2 foremki na muffinki. Na ich dnie układamy pośrodku cynamonowe serduszko
W wysokiej misce mieszamy sodę, kwasek, skrobię i sól, dolewamy do tego roztopione w kąpieli wodnej masło kakaowe, barwnik i olejek cytrynowy. Całość dokładnie mieszamy ręką, co chwilę spryskując lekko wodą. Nawilżamy ją, aż do momentu, w którym przybierze konsystencję piasku do budowania zamków – kiedy ściśniemy ją w dłoni, pozostanie w niej zwarty kształt. Ewentualne delikatne musowanie, gasimy palcami. Gotową masę przekładamy po równo do foremek, do połowy ich objętości. Najpierw na spód sypiemy małą jej ilość i dociskamy palcami, aby serduszka pozostały na swoim miejscu. Następnie dodajemy resztę, mocno utwardzamy i wyrównujemy dłońmi. Sięgamy po cynamon i delikatnie przyprószamy nim pozostałe wystające brzegi foremki. Dopełniamy masą całość foremek i dokładnie wyrównujemy dłońmi. Babeczki odkładamy na całą noc do stwardnienia. Po tym czasie, wyciągamy je z foremek.
Sposób użycia
Po jednej babeczce wrzucamy do wanny z ciepłą wodą.
Powstają: 2 babeczki
Czas przygotowania: 30 minut + 2 dni na stwardnienie
Przechowuj: 6 miesięcy w suchym miejscu

Babeczka kąpielowa pomarańczowo-waniliowa
Ma wspaniale wakacyjny, ciepły zapach, który uzależnia! Wrzucona do wanny z woda musuje i przywodzi na myśl gorące Sorrento!
Składniki:
- 80 g sody oczyszczonej
- 40 g kwasku cytrynowego
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g soli morskiej drobnoziarnistej
- 30 ml / 20 g roztopionego masła kakaowego
- woda w spryskiwaczu
- szczypta startej ciemnej czekolady
- 10 kropelek czerwonego barwnika do mydeł
- 40 kropelek olejku pomarańczowego
- 10 kropelek olejku o zapachu kremu waniliowego
Przygotowujemy 2 foremki na muffinki. Na ich dno sypiemy równomiernie stratą czekoladę.
W wysokiej misce mieszamy sodę, kwasek, skrobię i sól, dolewamy do tego roztopione w kąpieli wodnej masło kakaowe, i olejki zapachowe. Połowę masy przekładamy do osobnej miseczki i odkładamy na chwilę. Do pozostałej masy dolewamy czerwony barwnik. Mieszamy całość ręką, co chwilę spryskując lekko wodą. Masę nawilżamy, aż do momentu, w którym przybierze konsystencję piasku do budowania zamków – kiedy ściśniemy ją w dłoni, pozostanie w niej zwarty kształt. Ewentualne delikatne musowanie, gasimy palcami. Te same czynności powtarzamy z pozostałą, białą mieszaniną. Kiedy obie będą wystarczająco wilgotne, układamy je naprzemiennie w foremkach, aby powstały warstwy. Najpierw na spód sypiemy małą ilość czerwonego „ciasta” i dociskamy palcami, aby czekolada pozostała na swoim miejscu. Następnie dodajemy resztę, mocno utwardzamy i wyrównujemy dłońmi. Jeśli zbyt duża ilość wody sprawi, że babeczki zaczną rosnąć, cierpliwie ugniatamy je w foremkach, aż przestaną. Babeczki odkładamy na całą noc do stwardnienia. Po tym czasie, wyciągamy je z foremek.
Sposób użycia
Po jednej babeczce wrzucamy do wanny z ciepłą wodą.
Powstają: 2 babeczki
Czas przygotowania: 25 minut + 12 godzin na stwardnienie
Przechowuj: 6 miesięcy w suchym miejscu

Babeczka kąpielowa trufla malinowa
Oprószona szczyptą miłości, a dokładniej czekoladowymi sercami, babeczka idealnie nadaje się na prezent dla ukochanej osoby. Słoneczny malinowy aromat uzupełniony czekoladą przemienią kąpiel w relaksujące przeżycie.
Składniki:
- 80 g sody oczyszczonej
- 40 g kwasku cytrynowego
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g soli morskiej drobnoziarnistej
- 30 ml / 20 g roztopionego masła kakaowego
- woda w spryskiwaczu
- 4 serduszka czekoladowe – ozdoby do ciast
- 40 kropelek olejku o zapachu malin
- 10 kropelek olejku o zapachu czekolady
- 1 g / pół łyżeczki kakao
- ok. 20 kropelek czerwonego barwnika do mydeł
Przygotowujemy 2 foremki na muffinki. Na ich dnie układamy po dwa serduszka, najlepiej po jednym z białej i ciemnej czekolady.
W wysokiej misce mieszamy sodę, kwasek, skrobię i sól, dolewamy do tego roztopione w kąpieli wodnej masło kakaowe . ¼ mieszaniny przekładamy do mniejszej miseczki i odkładamy na chwilę. Do pozostałej masy dolewamy czerwony barwnik i olejek malinowy. Mieszamy całość ręką, co chwilę spryskując lekko wodą. Masę nawilżamy, aż do momentu, w którym przybierze konsystencję piasku do budowania zamków – kiedy ściśniemy ją w dłoni, pozostanie w niej zwarty kształt. Ewentualne delikatne musowanie, gasimy palcami. Gotową masę przekładamy po równo do foremek. Na spód sypiemy małą jej ilość i dociskamy palcami, aby serduszka pozostały na swoim miejscu, następnie dodajemy resztę, mocno utwardzamy i wyrównujemy dłońmi.
Sięgamy po mniejszą miseczkę, dosypujemy do niej kakao i dolewamy olejek czekoladowy i ponownie, jak powyżej, przygotowujemy ciasto. Wypełniamy nim pozostałe w foremkach miejsce. Całość dokładnie dociskamy i wyrównujemy. Jeśli zbyt duża ilość wody sprawi, że babeczki zaczną rosnąć, cierpliwie ugniatamy je w foremkach, aż przestaną. Babeczki odkładamy na całą noc do stwardnienia. Po tym czasie, wyciągamy je z foremek.
Sposób użycia
Po jednej babeczce wrzucamy do wanny z ciepłą wodą.
Powstają: 2 babeczki
Czas przygotowania: 25 minut + 12 godzin na stwardnienie
Przechowuj: 6 miesięcy w suchym miejscu

Babeczka kąpielowa makowo-goździkowa
Uwielbiają ją mężczyźni. Ale nie tylko! Kąpielowy musujący makownik o korzennym aromacie skradnie serce każdemu!
Składniki:
- 80 g sody oczyszczonej
- 40 g kwasku cytrynowego
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g soli morskiej drobnoziarnistej
- 30 ml / 20 g roztopionego masła kakaowego
- woda w spryskiwaczu
- 10 g maku niebieskiego
- kilka goździków
- 10 kropelek olejku goździkowego
- 10 kropelek olejku cynamonowego
- 30 kropelek olejku o zapachu ciasteczek lub czekolady
Przygotowujemy 2 foremki na muffinki. Na ich układamy po kilka goździków.
W wysokiej misce mieszamy sodę, kwasek, skrobię, sól i mak, dolewamy do tego roztopione w kąpieli wodnej masło kakaowe oraz olejki eteryczne. Dla przełamanie korzennych aromatów można dodać nieco zapachu czekolady. Mieszamy całość ręką, co chwilę spryskując lekko wodą. Masę nawilżamy, aż do momentu, w którym przybierze konsystencję piasku do budowania zamków – kiedy ściśniemy ją w dłoni, pozostanie w niej zwarty kształt. Ewentualne delikatne musowanie, gasimy palcami. Gotową masę przekładamy po równo do foremek. Najpierw na spód sypiemy małą jej ilość i dociskamy palcami, aby goździki pozostały na swoim miejscu. Następnie dodajemy resztę, mocno utwardzamy i wyrównujemy dłońmi. Jeśli zbyt duża ilość wody sprawi, że babeczki zaczną rosnąć, cierpliwie ugniatamy je w foremkach, aż przestaną. Babeczki odkładamy na całą noc do stwardnienia. Po tym czasie, wyciągamy je z foremek.
Sposób użycia
Po jednej babeczce wrzucamy do wanny z ciepłą wodą.
Powstają: 2 babeczki
Czas przygotowania: 25 minut + 12 godzin na stwardnienie
Przechowuj: 6 miesięcy w suchym miejscu

Wkrótce kolejne babeczkowe przepisy!




















































