Wytrawne różyczki serowe na zimowym chutneyu jagodowym

Mam dzisiaj dla Was prosty, szybki, a oryginalny i zaskakujący pomysł na uroczą i przepyszną przystawkę! W Lili będzie zatem kulinarnie. I smakowicie. Z tak częstym w naszym domu motywem róży! Posiadanie córeczki o takim imieniu zobowiązuje! Dzisiaj zrobimy wytrawne różyczki serowe na zimowym chutneyu jagodowym!
Mój pomysł na serowe różyczki bardzo polecam nie tylko jako ciekawą przystawkę. Jestem pewna, że idealnie sprawdzą się jako romantyczne śniadanko, albo przekąska na przyjęciu. Co ważne, robi się je naprawdę szybko. Do serków chciałam dodać coś, co wzmocni ich smak. Moim pierwszym pomysłem był chutney cebulowy mojego męża. Jest pyszny, ale jak tyko otworzyłam lodówkę, mój wzrok spoczął na dżemie jagodowym. I tak powstała wersja zimowa owocowego sosu! Smakuje bosko!

Do wykonania wytrawnych różyczek serowych (7-8 sztuk) na zimowym chutneyu jagodowym przygotujcie:

Różyczki serowe:

  • 3 kostki białego półtłustego twarogu (3x250g)
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczkę czarnuszki
  • łyżeczkę suszonej bazylii
  • foremkę silikonową różyczkową

Zimowy chutney jagodowy:

  • pół szklanki dżemu jagodowego
  • pół niewielkiej cebuli
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki wody
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczyptę soli i pieprzu

Zaczynamy od przygotowania serków. W dużej misce miksujemy biały ser z jajkami i przyprawami, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do foremek. Przy każdej różyczce zaczynamy od przełożenia łyżeczki masy i dokładnego wypełnienia kwiatowych zagłębień. Następnie dopełniamy je serem. Na koniec wygładzamy z wierzchu szpatułką. Serki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 100 stopni i pozostawiamy jeszcze na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy je i odkładamy na kwadrans do wystygnięcia. Serki wyjmujemy delikatnie, najpierw odginając ścianki foremki, a następnie przekładając ją na drugą stronę i lekko naciskając czubek różyczek. Serki powinny jeszcze postać kilka minut do wyschnięcia. Zjadamy je od razu 🙂
W między czasie zabieramy się za chutney. Cebulę kroimy na kosteczkę. W niewielkim garnku na małym ogniu gotujemy wszystkie składniki, często mieszając, przez ok. 20-25 minut. Sosik powinien zgęstnieć. Uwaga, może przypalić, dlatego pamiętamy o mieszaniu i ewentualnie dolewamy odrobinkę wody. Chutney przekładamy do miseczki i podajemy z serkami.
Smacznego!

Facebook