Niezwykły sposób na zwykłe warzywka

Po raz pierwszy przyrządził je kiedyś mój mąż. Podał z polędwiczkami wieprzowymi, polane sosem z niebieskiego sera. Były przepyszne! Od tamtej pory takie warzywka robimy je często. Sama przepis nieco ulepszyłam dodatkiem mojej ukochanej czarnuszki i szczyptą hinduskiej przyprawy garam masala. Dzięki temu mają swój niepowtarzalny, charakterystyczny smak. A najzwyklejsze pod słońcem warzywa, stają się niezwykłym dodatkiem do każdego obiadu.
Najprostsze pomysły najtrudniej przychodzą do głowy. Nasz warzywny sposób nie dość, że jest bardzo tani, przepyszny, szybko się robi, a potem sam zapieka, to jeszcze smakuje wyśmienicie! Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym, zwariowanym rodzicom! Do mięs, do jajka sadzonego, do brokuła czy kalafiora, albo po prostu same – jako łatwy, kolorowy obiad!
Przygotujcie więc najzwyklejsze ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i buraczki! 
Tutaj nawet pietruszka dobrze smakuje! 🙂

 Smacznego!

PS A na pyszną zupkę zapraszam do Stacha – TUTAJ!
 

14 comments on Niezwykły sposób na zwykłe warzywka

  • !-nochi

    W ogóle szczególnie buraczki są bardzo niedoceniane. Co prawda tanie i dlatego w tamtym roku nie miałam ich na działce, ale przekonałam się, że warto je jednak siać. Mieszkam w małym mieście i poza biedronką nie można ich nigdzie dostać… A wiadomo, że z dyskontu warzywa bywają wybrakowane (mój ukochany barszczyk ma wtedy kolor różowy, a nie ciemnoczerwony…). Na szczęście w tym roku tata posiał je na działeczce. Ta zapiekanka wydaje się naprawdę wspaniała. I tak jak piszesz, to naprawdę proste.

    • lilinatura (author)

      To ogromne brawo dla taty!!!! My kupujemy na zwykłych straganach osiedlowych, wyjścia nie ma na razie… I naprawdę – jest pyyyszna!

  • Marie

    W ogole nie znam tych przypraw, ktorych uzywasz! Calosc wyglada bardzo apatycznie. a pieczone buraki to niebo w gebie!! 😀

    • lilinatura (author)

      Czasem pojawiają się i w hipermarketach. Czarnuszką to moja ukochana przyprawa – do dzieciństwa kojarzy mi się z pierożkami drożdżowymi! Pyyycha! A garam masala jest świetna – nadaje fajny indyjski smak!

  • ninette

    super pomysł, tylko nie mam takich przypraw 😉

  • BERY

    o widzisz 🙂 jutrzejszy sposob na obiad!

  • M.

    Pomysł na warzywa jest naprawdę świetny, będę o nim pamiętać 🙂

  • Magda

    Robimy często bo…. baaardzo lubimy 🙂 dorzucam jeszcze liścia laurowego i ziele angielskie :)a czasem dodaję jeszcze kiełbaskę/boczuś i obiad gotowy 🙂
    Pysznie smakuje też z śledziem w śmietanie mmmmmm 🙂

    Co prawda nic nie zastąpi pieczonek z ogniska, ale zawsze to jakaś domowa ich namiastka, prawda ? 🙂

    • lilinatura (author)

      A śledzie bym nie wymyśliła 🙂
      Z ogniska… mmm… w takim kociołku… ech.. 🙂

  • Flora

    Wow, muszę spróbować, przepis prosty. 🙂
    A zupa z dyni… Mmmm, przedwczoraj właśnie zrobiliśmy, była pyszna. Jeden w wielu moich ulubionych smaków jesieni.

Skomentuj lewandowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook