Migdały w kosmetykach naturalnych

Materiał stworzony przeze mnie dla portalu Ekoistka.pl i wykorzystany dzięki uprzejmości właścicieli:) Zapraszamy na www.ekoistka.pl!


 

Uwielbiamy marcepan, makaroniki i ciasta z migdałami, lecz mało kto wie, jak wiele dobrych właściwości posiadają migdały same w sobie! I to nie tylko jako odżywczy produkt spożywczy – migdały są także niezastąpione w kosmetyce. To, co wiedziały już Egipcjanki, Greczynki, Rzymianki, Chinki i Hinduski w odległych epokach, zaczynamy teraz odkrywać my.

Migdały porastają drzewa o nazwie migdałowiec zwyczajny (Prunus dulcis, Prunus amygdalus). Są one niezwykle rozłożyste i osiągają wysokość nawet 7 m, a wiosną pokrywają się różowymi lub białymi kwiatami. Do Europy przywędrowały wraz z kupcami podróżującymi Jedwabnym Szlakiem. Ich ojczyzną jest Środkowy Wschód. Od wieków znane i cenione były na stepach środkowej Azji, w Mongolii i Chinach. W Europie sławę zyskały w czasach elżbietańskich, kiedy stały się cennym produktem handlowym – leczniczym i spożywczym.

Istnieją dwie odmiany migdałów – słodkie i gorzkie. W celach leczniczych i kosmetycznych wykorzystuje się te pierwsze. Cenne są one ze względu na dużą ilość mikro i makroelementów. Są naturalnym źródłem błonnika, wapnia i białka. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, potas i fosfor. Słyną z dużej zawartości witaminy E i B2. Ta pierwsza, niezwykle istotna dla urody, pomaga zwalczać wolne rodniki, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega chorobom układu krwionośnego. Witamina B2 jest szczególnie ważna w funkcjonowaniu narządu wzroku oraz całego układu nerwowego.

Ciekawostką jest, że mleczko migdałowe, które powstaje ze zmielenia migdałów i wymieszania powstałego proszku z wodą, spożywane jako napój, przynosi ulgę w stanach szczególnego napięcia nerwowego. Działa ponadto korzystnie na nerki oraz w walce z chorobami skóry. Stwierdzono także, że skład migdałów oraz specyficzne proporcje, w jakich poszczególne składniki w nich występują, mają działanie antynowotworowe.

Ze słodkich migdałów powstaje olej migdałowy. Jest on szczególnie ceniony w aromaterapii jako olej bazowy ze względu na fakt, że praktycznie nie posiada zapachu, a jednocześnie niezwykle zmiękcza i odżywia. Łatwo wchłania się przez skórę i bardzo rzadko powoduje reakcje uczuleniowe. Jest tak łagodny, że poleca się go do pielęgnacji skóry niemowląt. Stwierdzono nawet, że dzieci pielęgnowane w ten sposób w późniejszym wieku odznaczają się mniejszą skłonnością do alergii. Często stosuje się go także jako maseczkę do włosów lub tylko do ich końcówek. Produkty z olejkiem migdałowym, mleczkiem lub otrąbkami migdałów mają właściwości lecznicze i odżywcze. Wygładzają spierzchniętą i suchą skórę, pomagają w gojeniu się ran, zapobiegają nadmiernej łamliwości i rozwarstwianiu się paznokci.

Producenci kosmetyków naturalnych szczególnie cenią sobie właściwości migdałów. Jednym z podstawowych produktów naturalnych dostępnych w sprzedaży jest olej ze słodkich migdałów. Ze względu na swą szeroką dostępność oraz stosunkowo niską cenę jest on jednym z najbardziej popularnych olejów bazowych. Na polskim rynku dostępne są oleje marek np. Balm Balm, Cattier, Florame. Oleje te można także zakupić w punktach z półproduktami kosmetycznymi oraz zielarskimi.

Poza czystymi olejami w polskich sklepach odnajdziemy także produkty, zawierające różne pochodne migdałów. Polecam m.in. produkty do włosów Lavera, w tym Szampon Mleczko Migdałowe czy Baby & Kinder – szampon do włosów i ciała w wyciągiem z migdałów oraz z serii Body SPA – Apricot Summer – produkty z morelą i migdałami z upraw ekologicznych. Provida w swojej ofercie posiada Olejek pod oczy z Awokado i Migdałami, a Weleda Olejek migdałowy do twarzy. Olej migdałowy wchodzi w skład kosmetyków francuskiej marki Equavie, np. Aktywnego Kremu Przeciwzmarszczkowego – Zaczarowany Owoc czy Kojącego Olejku – Słodki Dotyk.


Zrób to sam(a) – migdałowe przepisy

Aby w zaciszu domu w pełni cieszyć się z dobrodziejstwa migdałów można samodzielnie wykonać proste pielęgnacyjne kosmetyki. Najprostszy peeling migdałowy robimy po prostu mieląc garść migdałów (najlepiej z upraw ekologicznych) na drobny proszek (np. w blenderze) i dodając do niego dwie łyżki oleju migdałowego lub innego, który akurat jest dostępny. Produkty mieszamy tak, aby powstała gęsta papka i przemywamy nią twarz raz dziennie. Jest niezwykle delikatna i świetnie może służyć jako preparat do mycia twarzy.

Aby powstała delikatna emulsja do mycia, 100g naturalnego łagodnego mydła musimy zetrzeć na drobne wiórki i zalać szklanką czystej wody. Na kąpieli wodnej rozpuszczamy mydło, dodajemy do tego dwie łyżki olejku migdałowego, dwie łyżki płynnego miodu, łyżkę oleju z nasion pszenicy lub jojoba oraz pół szklanki naparu z rumianku. Napar z rumianku przygotowujemy zalewając garść suszonych kwiatów szklanką wrzącej wody i odstawiając mieszankę na kilka minut pod przykryciem. Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy do butelki. Taka emulsja oczyszcza skórę, a jednocześnie delikatnie ją nawilża i łagodzi podrażnienia.

Polecam także łagodzący okład na zmarznięte i spierzchnięte dłonie. W tym celu wykorzystamy ponownie 2 łyżki zmielonych na proszek migdałów, do których dodamy łyżkę oleju migdałowego, jedno żółtko oraz łyżkę płynnego miodu. Przed położeniem się spać mieszankę nakładamy na dłonie, a na nie zakładamy bawełniane rękawiczki. Rano nasze ręce będą gładkie i niezwykle delikatne. Dla tych, którzy mają mniej czasu – specyfik możemy nałożyć również jako maseczkę na dłonie na 20 minut!

Zdjęcia: materiały prasowe, Wikipedia.com/CC.

ECOCERT – co to takiego?

ECOCERT  jest oficjalnie uznanym ciałem dokonującym kontroli i wydającym świadectwa weryfikujące dostosowanie produktów ekologicznych do wymogów stawianych takim produktom w Europie, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Jest ciałem akredytowanym przez COFRAC, USDA i MAFF. 
Znak ECOCERT jest jednym z głównych znaków potwierdzających czystość ekologiczną , cieszącym się reputacją i zaufaniem zarówno wśród konsumentów, jak i producentów towarów naturalnych. ECOCERT ma swe przedstawicielstwa we Francji, Niemczech, Belgii, Włoszech, Portugalii i Hiszpanii, powołane do wydawania świadectw i prowadzenia kontroli nad firmami europejskimi. Aktualnie ECOCERT wykonuje również usługi w zakresie kontrolowania i wystawiania świadectw w około 70 krajach poza Unią Europejską, na wszystkich kontynentach. 
Usługi w zakresie kontrolowania i wystawiania świadectw wykonywane przez ECOCERT służą budowaniu zaufania niezbędnego dla rozwoju rynku towarów ekologicznych. Każda z jednostek certyfikujących ma swoje listy negatywne – podające jakich składników czy procesów przetwórczych nie wolno stosować w kosmetykach naturalnych, jak też listy pozytywne – wskazujące polecane surowce i metody produkcyjne. 
Zasadnicze wymagania stawiane producentom to:
-stosowanie naturalnych surowców mineralnych i roślinnych (ECOCERT szczegółowo określa ich minimalną ilość na 95%)
-o ile to możliwe stosowanie surowców roślinnych z kontrolowanych upraw ekologicznych (ECOCERT wymaga, aby stanowiły one przynajmniej 50% wszystkich składników roślinnych)
-nie stosowanie surowców z roślin modyfikowanych genetycznie
-nie stosowanie surowców z martwych zwierząt
-nie stosowanie produktów petrochemicznych takich, jak oleje, silikony czy parafiny
-nie przeprowadzanie testów na zwierzętach
-rezygnacja z syntetycznych środków zapachowych i barwiących
-sugerowana jest rezygnacja z syntetycznych konserwantów, a w przypadku ich zastosowania informacja ta musi być wyraźnie zaznaczona na opakowaniu; są też ograniczenia, co do tego, jakie substancje mogą być w tym zakresie ewentualnie stosowane
-stosowanie ekologicznych opakowań

Certyfikacja obejmuje także atestowanie dostawców wszystkich surowców oraz samego procesu produkcji.

SOSNA w kosmetykach naturalnych!

Materiał stworzony przeze mnie dla portalu Ekoistka.pl i wykorzystany dzięki uprzejmości właścicieli:) Zapraszamy na www.ekoistka.pl!

Podczas gdy w naszych domach świąteczne choinki mienią się ferią barw i umilają nam grudniowo-styczniowe wieczory warto zwrócić uwagę na doskonale znaną, zwyczajną sosnę. Popularny iglak posiada niedoceniane właściwości lecznicze i kosmetyczne. Zachęcam zatem do zerwania kilku gałązek, wdychania świeżego olejku eterycznego prosto z igliwia oraz zapoznania się z kilkoma ciekawostkami.

W tradycji ludowej sosna ma szczególne znaczenie. Obdarzona jest bowiem właściwościami magicznymi i życiodajną mocą. Z tego też powodu od wieków w wigilię Bożego Narodzenia wieszano u podnóża drewnianych chat tzw. podłaźniczki, czyli wierzchołki sosny. Według wierzeń chroniły one dom i samych domowników przed nieszczęściami, urokami i siłami nieczystymi. Z czasem zastąpiono je stojącymi choinkami, które przywędrowały do nas z Niemiec. Nadal jednak coś ze swej magii posiadają.

Sosna zwyczajna występuje głównie na rozległych nizinnych obszarach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Bywa także hodowana w celach czysto komercyjnych. W przemyśle medycznym i kosmetycznym wykorzystuje się jej pączki, korę, młode pędy, olejek terpentynowy i sosnowy oraz dziegieć. Odnajdziemy w nich m.in. takie substancje jak żywice, flawonoidy, garbniki, witaminy czy związki terpenowe. Najpopularniejszym produktem wytwarzanym z sosny jest jednak olejek sosnowy.

Popularne olejki sosnowe otrzymuje się z odmian sosny szkockiej i norweskiej. Ciekawostką jest, że olejki wytwarzane z różnych odmian sosny charakteryzują się różnymi właściwościami i zastosowaniem. I tak na przykład olejek z kosodrzewiny jest olejkiem niebezpiecznym, podczas gdy dostępne w naszych sklepach olejki nie stanową żadnego niebezpieczeństwa. Najlepsze jakościowo olejki pochodzą z drzew rosnących możliwie najdalej na północ.

Olejek sosnowy wytwarza się w procesie destylacji igieł, młodych pędów i szyszek. Z drewna powstają olejki o gorszej jakości. Ma bezbarwny lub jasnożółty kolor oraz bardzo intensywny, żywiczny zapach. Najistotniejsze zastosowanie olejek sosnowy posiada w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Jednocześnie stanowi on jeden z najsilniejszych antyseptyków oraz środek wykrztuśny. Najczęściej stosowny jest podczas inhalacji parowych czy nacierań, niezastąpionych podczas przeziębień i bólów gardła. Dodany do kąpieli (rozcieńczony, w niedużych ilościach) pomaga w stanach zapalnych dróg moczowych. Olejek działa odświeżająco i orzeźwiająco oraz przywraca chęć do życia. Ze względu na walory aromaterapeutyczne wykorzystuje się go często w produkcji mydeł, płynów do kąpieli, środków czystości, do odstręczana owadów i dezynfekujących.

W ofercie producentów kosmetyków naturalnych najczęściej spotkamy sam olejek sosnowy. Odnaleźć możemy także mieszanki olejków eterycznych dedykowane konkretnym dolegliwościom. Olejek sosnowy zawierają często naturalne mydła i produkty do kąpieli. Alpejska marka Alpienne produkuje kosmetyki oparte na górskich roślinach, w tym właśnie na wyciągach z sosny. Oferuje m.in. sole do kąpieli z sosną, relaksującą esencję sosnową, poduszki wypełnione sosnowymi trocinami, mydła peelingujące, żele do kąpieli oraz sosnowe aromaty do pomieszczeń.


Sosna jest niezwykle popularna w ofercie alpejskich SPA. Za przykład może tu posłużyć Arosea Life Balance Hotel położony we włoskim Tyrolu. Można tu zaznać m.in. sosnowych rytuałów pielęgnacyjnych. W ich skład wchodzą kąpiele parowe z peelingiem solnym z sosną, kąpiele stóp z esencjami sosny, masaż z użyciem oleju i drewna sosnowego czy ziołowe górskie kąpiele w drewnianym jacuzzi. Rytuały te kończą się relaksem w łożu z prawdziwą owczą wełną. W hotelu Lindenhof, także położonym w Tyrolu, istnieje możliwość skorzystania z zabiegów opartych wyłącznie na górskich ziołach. Szczególnie polecam okład ciała w oleju sosnowym. Popularne są ponadto same kąpiele sosnowe, często w połączeniu z innymi składnikami, jak kozim mlekiem, miodem czy sianem alpejskim.

Zrób to sam(a)

Kąpiel rodem z alpejskiego SPA możemy zrobić w domu same. Najprostszym sposobem będzie dodanie do wanny pełnej wody dwóch dużych łyżek płynnego miodu zmieszanego z 5 kroplami olejku sosnowego. Taka kąpiel odżywi, zrelaksuje i z pewnością przyniesie niezastąpione efekty inhalacyjne.

Świetnym pomysłem na prezent, zwłaszcza w okresie świąt, są sosnowe woreczki do kąpieli. Wykorzystamy tutaj woreczki z organzy lub z gazy. Pączki sosny, które dostępne są np. w ofercie marki Dary Natury, wsypujemy wraz z łyżką gruboziarnistej soli morskiej do naszych woreczków i zakrapiamy je trzema kroplami olejku sosnowego. Takie woreczki wrzuca się całe do wanny lub wiesza pod strumieniem wody. Możemy również wykorzystać własnoręcznie zebrane w lesie igliwie.

I na koniec coś na zimowe przeziębienia – na początek sosnowa parówka na katar. Małą gałązkę sosny gotujemy w wodzie przez 5 minut. Wyłączamy, dosypujemy dwie łyżki rumianki oraz łyżkę szałwi i odstawiamy napar na kolejne 5 minut. Po tym czasie przykrywamy się ręcznikiem, pochylamy nad naparem i wdychamy aromaty lasu i łąki.

Świetnie też sprawdzi się syrop z pąków sosny! Świeże pąki, najlepiej zebrane w suchy, słoneczny dzień, układamy warstwami w słoiku. Całość przesypujemy obficie cukrem i pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na około dwa tygodnie. Otrzymany syrop przelewamy do pasteryzowanych butelek. Syrop ten stosowany jest w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i w problemach wykrztuszaniem. Dawkujemy trzy razy dziennie łyżeczkę.

Zdjęcia: Florame – materiały promocyjne, Wikipedia.com/CC.

Kosmetyki Naturalne – o teorii słów kilka

Kosmetyki naturalne to kosmetyki:

-bez syntetycznych konserwantów
-bez sztucznych barwników
-bez sztucznych substancji zapachowych
-bez składników pochodzących z przeróbki ropy naftowej
-z jak najmniejszą ilością substancji syntetycznych
-z jak największa ilością składników organicznych





Czym są konserwowane kosmetyki naturalne?

Istnieje wiele naturalnych substancji, które posiadają właściwości konserwujące. Są one mniejsze niż w przypadku konserwantów syntetycznych dlatego konieczne jest stosowanie mieszanek takich substancji np. mieszanina odpowiednich olejków eterycznych. Dodatkowo, w niektórych kosmetykach znajduję się alkohol, który może przedłużyć trwałość kosmetyku. Utrzymanie odpowiedniego pH kosmetyku również ma duży wpływ na okres ważności produktu.
Kolejnym czynnikiem jest dokładna selekcja surowców oraz niezwykła czystość podczas produkcji i pakowania.

Jakie substancje zaliczane są do naturalnych?

Naturalne substancje są otrzymywane lub pochodzą z roślin, minerałów lub zwierząt (np. miód wytwarzany przez pszczoły). Mogą być również wynikiem fizycznego lub biologicznego procesu nawet jeśli końcowe produkty nie występują w naturze, np. mikroorganizmy są używane w celu ułatwienia procesu fermentacji z ekstraktu roślinnego (sok z winogron), a grzyby powodują przekształcenie soku w wino.

Podsumowując, substancje naturalne:

– występują w naturze
– są otrzymywane poprzez reakcje fizyczne lub biologiczne
– są wytwarzane przez organizmy żywe (np. miód wytwarzany przez pszczoły)
– nie ulega syntetycznym procesom otrzymywania substancji

Jakie są kryteria kontroli kosmetyków naturalnych?

1.Zastosowane surowce roślinne pochodzą z kontrolowanych – biologicznych upraw (kbu) lub z kontrolowanych „dzikich zbiorów”.
2.Użycie surowców zwierzęcych jest dozwolone tylko, jeśli są one pozyskane od zwierząt żyjących np. wełna owcza, możliwie z ekologicznych hodowli. Wyjątek stanowią: chitosan, carmin, jedwab.
3.Użycie soli nieorganicznych i surowców mineralnych dozwolone jest tylko w nielicznych wyjątkach.
4.Do produkcji kosmetyków naturalnych można, lecz tylko z ograniczeniem, stosować takie surowce, jak np. emulgatory i tensydy uzyskiwane metodą fizyczną lub bio-technologiczną z następujących substancji naturalnych: tłuszcze, oleje i wosk, lecytyna, lanolina, sacharydy, proteiny i lipoproteiny.
5.Mikrobiologiczną czystość produktów zapewniają przede wszystkim naturalne systemy konserwujące. Dopuszczalne są również określone naturalno-podobne substancje konserwujące, które muszą być wówczas wykazane w składzie.
6.Sterylizacja surowców organicznych i produktów kosmetycznych w drodze radioaktywnego naświetlania jest nie dozwolona.
7.Jasno sformułowane sposoby produkcji zgodne z prawami natury, docelowe uświadamianie konsumentów, całkowita rezygnacja z doświadczeń nad zwierzętami i manipulacji genetycznej, a także ekologiczna tolerancja w odniesieniu do surowców, sposobów produkcji, wyrobów gotowych i zbytu kosmetyków naturalnych – to pierwszoplanowe cele tychże wytycznych.
8.Nie stosuje się żadnych syntetycznych barwników, syntetycznych substancji zapachowych, silikonu, parafiny i żadnych produktów pochodzących z ropy naftowej.
9.Francuska normatywa „Matieres premieres aromatique d’origin naturelle NFT 75-006” reguluje kryteria dopuszczające zastosowanie naturalnych substancji zapachowych.
10.Stosowanie się do powyższych kryteriów jest ściśle kontrolowane przez Niezależny Instytut Kontroli.
11.Działalność swą dokumentuje on znakiem „Kontrolowany produkt kosmetyczny”.

Pomarańcze w kosmetykach naturalnych

Kochani, serdecznie polecam tekst, napisany dla portalu ekoistka.pl!


Zima jest sezonem cytrusowym. W Polsce dla wielu pokoleń cytrusy zawsze będą przywodzić na myśl zapach świąt Bożego Narodzenia – zwłaszcza pomarańcza. Przyjrzyjmy się więc bliżej jej właściwościom, a warto – pomarańcza jest silnym antydepresantem, źródłem wielu niezbędnych witamin.

Drzewa pomarańczowe pierwotnie porastały żyzne wzgórza Dalekiego Wschodu, w szczególności Indii i Chin. Następnie idealnie zaaklimatyzowały się one w basenie Morza Śródziemnego, gdzie do dzisiaj występują w dużych ilościach, podobnie jak na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, w Izraelu czy w Ameryce Południowej.

 Owoce te stanowią, szczególnie w czasie zimowych niedoborów świeżych warzyw i owoców, niezastąpione źródło całkowicie naturalnych i przyswajalnych witamin oraz minerałów. Ich bogactwo witaminy C, znane jest już najmniejszym dzieciom. Warto zaznaczyć, że w 100 gramach pomarańcza zawiera aż 50 mg tej cennej witaminy. Poza tym, odnajdziemy tu także witaminy A, B, B12, P, sole mineralne, peptyny, terpeny, etc. Mało kto zdaje sobie sprawę z dużej zawartości błonnika, kwasu foliowego i potasu w pomarańczach. Dzięki tym składnikom zapobiegamy chorobom układu pokarmowego i krążenia oraz otyłości, zmniejszamy podatność na nowotwory oraz regulujemy czynności mięśni i nerwów. Kwas foliowy szczególne zalecany jest kobietom w ciąży, zatem to one powinny szczególnie pamiętać o pomarańczach.

Sam soczysty smakowity miąższ to nie jedyne dobrodziejstwo pomarańczy. Poprzez wyciskanie zewnętrznej, kolorowej części jej skórki, otrzymujemy eteryczny olejek pomarańczowy. Wytwarza się go zarówno z odmiany pomarańczy słodkiej (Citrus aurantium, var. dulcis), jak i gorzkiej, zwanej także sewilską (Citrus aurantium, var. amara, Citrus vulgaris, Citrus bigaradia). Olejek ten posiada bardzo charakterystyczny zapach pomarańczowych skórek, a jego głównymi aktywnymi składnikami są limonen, citral i citronelal.

Olejek pomarańczowy działa silnie antydepresyjnie, przeciwskurczowo, uspokajająco. Ma korzystne działanie na układ trawienny, spowalnia sam proces trawienia, łagodzi bóle żołądka. Dla wszystkich kobiet zbawienny może być jego wpływ na złagodzenie zmian nastroju związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Jest olejkiem całkowicie bezpiecznym (pod warunkiem stosowania podstawowych zasad bezpieczeństwa użycia olejków) i szczególnie lubianym przez dzieci. Uważany jest za doskonały symulant zwłaszcza w okresie zimowym. Świetnie nadaje się do kąpieli, jednak należy pamiętać, aby stosować najwyżej 4 krople na wannę wody, w celu zapobiegnięcia ewentualnym podrażnieniom skóry. Bardzo dobrze komponuje się z niemal wszystkimi olejkami uzyskiwanymi z roślin przyprawowych – cynamonowym, muszkatołowym, goździkowym, ale także z lawendowym.

Nie możemy zapominać także o niezwykłych kwiatach gorzkiej pomarańczy, z których otrzymuje się olejek neroli. Jego nazwa pochodzi od imienia pewnej włoskiej księżniczki, która ceniła sobie właściwości tego olejku ponad wszystkie inne. Ma on lekko cytrusowy, kwiatowy zapach, jeden z najpiękniejszych znanych w aromaterapii. Do jego aktywnych składników należą: nerol, geraniol, indol, jasmon oraz estry. Działa on również antydepresyjnie, rozkurczowo, ma właściwości afrodyzjaku. Jego główną zaletą jest działanie uspokajające i niwelujące stres, a szczególnie cenny jest w likwidowaniu poważnych i długotrwałych stanów lękowych.

W celach kosmetycznych stosuje się zarówno sok i miąższ owocu, olejki z pomarańczy i neroli, jak i wodę pomarańczową. Ta ostatnia powstaje poprzez destylację płatków kwiatu pomarańczy, posiada wszystkie właściwości i zapach neroli, jest jednakże znacznie łagodniejsza od samego olejku. Stosuje się ją głównie w pielęgnacji skóry, zwłaszcza cer suchych i wrażliwych. Dzięki delikatnym właściwościom antyseptycznym, stanowi świetny tonik do przemywania twarzy sama w sobie lub w połączeniu z innymi wodami kwiatowymi, wyciągami z ziół lub alkoholem. Przygotowuje się z niej emulsje do leczenia trądziku. Polecana jest także jako mgiełka do ciała i twarzy, pomocna szczególnie podczas długich podróży. Woda pomarańczowa dostępna jest w ofercie marek takich jak Organique, Florame czy l’Orient. Jako hydrolat zakupić ją można także w sklepach z półproduktami kosmetycznymi.


Bogata oferta producentów kosmetyków naturalnych obfituje w produkty zawierające pomarańczę. Należy tu wspomnieć m.in. o mleczku do demakijażu „słodka pomarańcza” (Lait démaquillant purifiant „orange douce”) i mgiełce do twarzy z olejkiem neroli (Brume de neroli) marki Doux Me czy całej serii Body SPA Orange Feeling marki Lavera, opartej na wyciągach z pomarańczy i rokitnika. W jej skład wchodzi woda toaletowa, balsam, olejek i peeling do ciała, krem do rąk, żel pod prysznic, olejek i sól do kąpieli oraz dezodoranty. Warto polecić także pomarańczowe olejki do masażu, zawierające mieszaninę ekologicznych olejków bazowych oraz olejku eterycznego np. marki Lavea. Dużą popularnością cieszy się połączenie pomarańczy z innym, często zaskakującym zapachem, jak np. w przypadku linii pielęgnacyjnej do ciała Pomarańcza & Chili marki Neobio. Wspomnijmy wreszcie pomarańczowych kosmetykach świeżych marki fridge by yDe: maskach i peelingach do twarzy z serii professional, serum 2 (kwiat neroli) do twarzy czy yDe 4 Orange Body Lotion.

Również sami w domu możemy przygotować pomarańczowe pielęgnacyjne kosmetyki. Tonik pomarańczowy wykonamy zalewając garść pokrojonej skórki pomarańczy (bez białych części) octem owocowym, tak, aby cała skórka była zakryta płynem (oczywiście najlepiej jeśli będą to pomarańcze pochodzące z upraw ekologicznych – bez pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin). Taką mieszaninę przetrzymujemy w butelce szklanej lub słoiku, w ciemnym miejscu przez dwa tygodnie, aż ocet przejmie właściwości pomarańczy. Następnie przez gazę przelewamy powstały ocet pomarańczowy. Należy pamiętać, że jest on skoncentrowany, dlatego w celu przemywania twarzy, rozcieńczamy go wodą destylowaną lub kwiatową. Szczególnie jest on polecany do cery tłustej i problematycznej. Dwie łyżki tak przygotowanego octu możemy dodać do kąpieli, a jego roztworem przemywać włosy. Wyrówna on wtedy poziom pH skóry, zmiękczy wodę i zapobiegnie łupieżowi.

Aby powstała pomarańczowa odżywka do włosów, szczyptę proszku agar-agar (dostępny w sklepach ze ekologiczną żywnością) rozpuszczamy w 1/4 l wody destylowanej na parze. Do tego dodajemy 30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i po 2 krople olejków eterycznych rozmarynowego i pomarańczowego. Wszystko przelewamy do butelki i dobrze nią wstrząsamy. Odżywkę wcieramy w umyte i wytarte ręcznikiem włosy.

Startą skórkę pomarańczy wykorzystamy jako peeling do ciała w połączeniu z oliwą lub miodem. Należy także pamiętać, że pomarańcza jest naturalnym eksfoliantem, dzięki czemu, pokrojona w plastry, świetnie sprawdzi się jako dodatek do kąpieli stóp. W okresie świątecznym szczególnie polecam tworzenie własnych soli do kąpieli o zapachach pomarańczowo-korzennych oraz zabawy w dekorowanie domu pomarańczami z nabitymi goździkami lub ususzonymi plasterkami tego soczystego owocu.

Zdjęcia: Materiały promocyjne, Wikimedia Commons

Facebook