Przepisy na dwa najlepsze świąteczne peelingi – migdałowo-żurawinowy w babeczce i pomarańczowo-piernikowy

Cudowne! Po prostu cudowne są te peelingi! Pachną nieziemsko, działają świetnie i wyglądają smakowicie. Do tego są całkowicie naturalne i proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Ten świąteczny czas umilamy sobie szczególnie! I cieszymy się piękną gładką skórą!

Zrobimy dzisiaj babeczkę peelingującą migdałowo-żurawinową, o pięknym różowym kolorze i energetyzującym zapachu pomarańczy. Z dodatkiem skorupek orzecha i odżywczego masełka shea. Mmm… A zaraz po nim piernikowe szaleństwo ze świeżą skórką i sokiem z pomarańczy. Przyjemność i dla zmysłów i dla ciała!

Do dzieła!

Świąteczna babeczka peelingująca migdałowo-żurawinowa

Składniki:

  • 2 łyżki masła shea
  • 4 łyżki migdałów (użyłam w płatkach)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny w proszku
  • 1/2 łyżki rozdrobnionych skorupek z orzechów włoskich
  • 10 kropelek olejku pomarańczowego

Żurawinę i skorupki orzechów w proszku znajdziecie w ZielonyKlub.pl, masło shea i olejek pomarańczowy z BliskoNatury.pl.

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Migdały rozdrabniamy w blenderze na drobny proszek. Przesypujemy do miseczki razem z żurawiną i skorupkami orzechów. Dolewamy masło i dokładnie mieszamy. Dodajemy olejek pomarańczowy i ponownie mieszamy. Przekładamy do foremki silikonowej na babeczki. Odstawiamy w chłodne miejsce do stwardnienia.  Przed wyciągnięciem z foremki warto na chwilę włożyć do lodówki, ale nie trzeba babeczki w niej przechowywać.

Aby użyć peelingu wystarczy pod prysznicem oderwać kawałek babeczki i rozdrobnić w dłoniach z wodą, a następnie masować nią ciało. Cudowna!

 

Świąteczny peeling pierniczkowo-pomarańczowy

 

Składniki:

  • 6 łyżek cukru
  • łyżka soku z pomarańczy
  • starta skórka z połowy

    pomarańczy lub innych cytrusów

  • pół łyżeczki dobrej przyprawy do pierników
  • olej ryżowy – 1-2 łyżki – do ulubionej

    konsystencji peelingu

Całość
mieszamy. Peelingiem delikatnie masujemy ciało w kąpieli. Ze względu na świeży sok, należy zużyć go tego samego dnia. Jeśli chcielibyście podarować go jako prezent świąteczny, nie dodawajcie soku, a skórkę przez chwilę wysuszcie w piekarniku. Na koniec dodajcie 10 kropli olejku pomarańczowego.

 

 

 

  • Olga

    Dzień dobry,

    postanowiłam przygotować ww babeczkę. Jako, że babeczki będą komuś podarowane chciałabym je ładnie zapakować i tutaj moje pytanie: czy można (i jak długo) przechowywać taka babeczkę w przeźroczystej folii (takiej jak z kwiaciarni), czy lepiej zapakować babeczki do wyłożonego czymś tekturowego pudełeczka?
    Byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedź,
    Olga

    • Olgo, babeczki najlepiej zużyć w mniej więcej dwa tygodnie. Spokojnie moga być zapakowane w folię przez ten czas 🙂

      • Olga

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 zabieram się tworzenie 🙂

  • Tatiana

    Te babeczki to świetny pomysł na kreatywny prezent pod choinkę! Zastanawiam się tylko, czy żurawinę w proszku można zastąpić np. zblendowaną suszoną?:)

    Będę wdzięczna za pomoc,

    Tatiana

  • Pingback: Garść świątecznych inspiracji | Lili Natura()

Facebook