Łagodne Mleczko Migdałowe do oczyszczania twarzy, do picia i peelingu

Lubicie migdały? Ja bardzo! Cenię je nie tylko za ich wspaniały smak, ale także za nieocenione właściwości pielęgnacyjne. O oleju ze słodkich migdałów rozpisywałam się nie raz. Tym razem zrobimy wspólnie coś innego – cudowne Łagodne Mleczko Migdałowe do oczyszczania twarzy, do picia i peelingu! Czyli zbawienne 3w1.
Mleczko migdałowe stanowi wspaniałe uzupełnienie diety dla każdego, ale w szczególności poleca się je osobom uczulonym na mleko krowie. Jest jego idealnym substytutem, jako że jest po prostu pyszne i zdrowe. Smakuje delikatnie mlecznie i migdałowo. Jego istotną zaletą jest to, że pomaga się uspokoić przy stanach
napięcia nerwowego. Zawiera bardzo dużo witaminy B i E oraz kwasu foliowego,
przez co zalecane jest do picia przez kobiety w ciąży.
Używane kosmetycznie wzmacnia warstwę lipidową naskórka i zapobiega utracie wody, stymuluje aktywność metaboliczną komórek, nadaje skórze miękkość, gładkość i elastyczność, regeneruje i odżywia skórę suchą oraz łagodzi podrażnienia (źródło). Doskonale tez oczyszcza zmęczoną cerę. Wystarczy za pomocą wacika rano i wieczorem przemyć twarz.
A co najważniejsze, nie musicie go kupować, ponieważ bardzo prosto zrobicie je sami w domu! Jak? Zobaczcie krop po kroku poniżej!
Będziecie potrzebowali:
  • pół szklanki migdałów
  • 2 szklanki wody przefiltrowanej lub przegotowanej
  • gazę lub woreczek do prania bielizny
  • blender
Przygotujcie pół szklanki migdałów. W miseczce zalejcie je wodą i pozostawcie na całą noc do zamoknięcia. Ważne jest, aby moczyły się przynajmniej 8 godzin. Nazajutrz dokładnie je opłuczcie.
Migdały przesypcie do blendera i zalejcie je 2 szklankami chłodnej wody. Istotna jest tu proporcja migdałów do wody 1:4. Jeśli więc będziecie chcieli przygotować więcej mleka użyjcie np. szklanki migdałów i czterech szklanek wody. Całość miksujcie przez 1-2 minuty na najwyższych obrotach.
Przygotujcie sobie teraz większą miskę oraz gazę lub woreczek do prania bielizny, przez który przecedzimy nasze mleko. Przy okazji nie dopuśćcie do włożenia do niego małego konika.
Przelejcie mleko przez woreczek lub gazę i dokładnie dociśnijcie i odcedźcie. Mleczko gotowe!
Mleko możecie już przelać do szklanek do wypicia, a jego niewielką część do małej buteleczki do celów kosmetycznych. Przechowujcie je około 2 dni w lodówce. Przed użyciem wstrząśnijcie. Jak już wspominałam, mlekiem na waciku przemywajcie twarz rano i wieczorem.
Ale, ale… pozostało nam jeszcze sporo papki migdałowej, czyli po prostu zmielonych migdałów! Wykorzystajcie je do delikatnego peelingu twarzy i ciała. Zmieszajcie je z mleczkiem do uzyskania konsystencji peelingu. Możecie tutaj wykorzystać także wodę, miód lub olej. Peelingiem masujcie skórę pod prysznicem.

Na koniec można pocałować małego konika za nieocenioną pomoc w tworzeniu mleczka!
  • http://www.blogger.com/profile/08191465702580042879 Balbina Ogryzek

    Robię bardzo często, nawet opisywałam u siebie 🙂 Samo mleko nie jest pyszne, ale po dodaniu odrobiny wanilii albo miodu – od razu zyska na smaku. Tylko ja przed zblednowaniem zawsze obieram migdały ze skórki, myślałam, że jak tego nie zrobię, to mleko będzie ciemne. Następnym razem wrzucę razem ze skórką 🙂 Konik świetnie się spisał!

    • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

      A no widzisz, mi tez to przemknęło przez myśl, ale w przepisach, które znalazłam nie obierali, więc i ja nie obrałam (może też trochę z lenistwa:) No i się udało:) A faktycznie – też widziałam, że można dodać miodu lub wanilii – muszę spróbować!

    • http://www.blogger.com/profile/11172722258677324558 Kamilcia

      polecam jednak obieranie migdałów ze skórki – poczytaj tutaj http://www.akademiawitalnosci.pl/dlaczego-juz-nie-warto-kupowac-migdalow-kalifornijskich-i-jak-obrac-migdaly-ze-skorki/#more-306

      mleczko dość dobre jest w smaku – opcję z przemywaniem skóry na pewno wypróbuję :). Prowadzisz świetny blog, będę częstym gościem 🙂

    • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

      o dzięki za linka:)

  • http://www.blogger.com/profile/15076926690981849911 Ania – Jedwabna

    Sama jeszcze nigdy nie robiłam takiego mleka, ale jak tylko zaopatrzę się w taki blender to zacznę 🙂

  • http://www.blogger.com/profile/12047715684344280625 żaneta serocka

    bardzo ciekawy post i piękne zdjęcia.

  • http://www.blogger.com/profile/09985666377431700279 Sandra

    Świetny pomysł z tym mlekiem. Musisz jednak przyznać, że bez pomocy małego konika nie dałabyś sobie rady 🙂

    • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

      Oj tak, muszę przyznać, że bardzo mi pomógł:):)

  • http://www.blogger.com/profile/04077858529978348553 Gosia G.

    Już od jakiegoś czasu myślę o przygotowaniu tego mleka. Myślałam,że jest to bardziej czasochłonne. Zrobiłaś piękne fotki:)

    • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

      Jak tylko odczeka się noc… to już samo szybciutko idzie!

  • http://www.blogger.com/profile/08208083796795171098 Puszysława

    Wow! A szukałam niedawno mleka migdałowego w sklepie. Nigdy więcej!

  • http://www.blogger.com/profile/05888262959523298294 zielony koszyczek

    Znam i czasami przygotowuję, ale niestety nie mam tak miłego pomocnika w osobie konika 😉

    • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

      Koszyczku z pewnością masz sporo innych podobnych pomocników 🙂

  • http://www.blogger.com/profile/10743509219473211290 La Fraicheur

    A jak ktoś nie ma konika, to da radę zrobić to mleko? 🙂 Bardzo mi się podoba ten przepis, a szczególnie część z peelingiem – takie masowanie się migdałami z miodem musi być niesamowicie przyjemne 🙂

    • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

      No baaa – zrobisz, zrobisz:) Konik będzie z Tobą myślami!

  • http://www.blogger.com/profile/09401351197220657554 Shery

    Też czasem robię, jest znacznie lepsze od tego sklepowego! Btw., bardzo fajne "krok po kroku" no i świetne zdjęcia : )

  • http://www.blogger.com/profile/10150161488698721579 Edyta

    Uwielbiam migdały! Kocham je chrupać 🙂 Peeling migdałowy, sprawdził się w 100%, więc może i mleczko posłuży mojej cerze.
    Piękne zdjęcia 🙂 Moim zdaniem konik zasłużył na pochwały, dzielnie asystował przy "robocie" 😀

    • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

      Dostał w zamian porcję mleczka ;P

  • http://www.blogger.com/profile/03991330921251145235 JuicyBeige

    Uwielbiam mleko migdałowe!

  • http://www.blogger.com/profile/08909906922750960610 Docia

    A z konikiem to już niedobre będzie?? 😉 Chętnie wypróbuję. 🙂

    • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

      Z konikiem jest najlepsze!!

  • http://www.blogger.com/profile/06438220650664573682 brunetka2011

    Świetny przepis i zdjęcia 🙂

  • http://www.blogger.com/profile/07116685817675801422 misia1608

    Pierwszy raz widzę ten przepis i będę musiała jutro spróbować! świetny!

    • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

      Bo prosty i samo dobro 🙂

  • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

    Dzięki dziewczyny!

  • http://www.blogger.com/profile/03323105279324828433 Rincewind99

    Mleko migdałowe – cudny wynalazek, muszę go wypróbować.

    Piękne zdjęcia 🙂

  • http://www.blogger.com/profile/10497160821743709408 mrufecka

    Myślę że gdyby nie pomoc konika nie było by takiego pysznego mleka migdałowego 🙂

    • http://www.blogger.com/profile/14869396251050351954 lilinatura

      No baaaa 😀

Facebook